27

Kabinet wil 20% korten op onderwijs, ondanks eerdere PvdA-belofte

Paul Tang (PvdA) verdedigt bezuiniging van 4 miljard euro, Mariëtte Hamer is tégen

Het besluit van het kabinet om een bezuiniging van 20% op onderwijs te onderzoeken heeft de PvdA in een lastige parket gedwongen. Dinsdagavond was er veel kritiek op de partij in een debat over de ‘brede heroverwegingen’, waarbij twintig werkgroepen studie doen die tot 35 miljard aan bezuinigingen moet leiden.

Kamerlid Paul Tang (PvdA) verdedigde het plan om ruim 4 miljard minder geld in het onderwijs te steken door “de productiviteit te verbeteren”, zo meldt NRC Handelsblad. Hij zag efficiency-voordelen dankzij een beter gebruik van software en andere innovatie in het onderwijs.

Oppositiepartijen wilden in het debat weten hoe die ambitie zich verhoudt tot de belofte van PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer om juist meer geld in onderwijs te steken. Hamer zei dinsdag in de Volkskrant dat er niet op onderwijs bezuinigd moet worden. Het parlement nam eerder dit jaar een motie van Hamer aan waarin het doel wordt gesteld om met de kwaliteit van het onderwijs tot de top-5 van de wereld op te klimmen.

Toeval of niet, vandaag verscheen er op de website ScienceGuide een mede door Hamer geschreven toelichting op haar motie:

Ons land is groot geworden doordat steeds meer mensen een eerlijke kans hebben gekregen zichzelf te ontwikkelen. Goed onderwijs is daarbij onmisbaar. En dus moeten onze scholen (weer) tot de beste scholen van de wereld behoren. Die ambitie is door de politiek tijdens de afgelopen Politieke Beschouwingen ook nadrukkelijk vastgelegd in de motie Hamer. Juist nu we in economisch zwaar weer zitten, moeten we onze basis versterken. Het is ongelooflijk belangrijk dat we in deze crisis de samenleving ook perspectief bieden op verbetering.

De oppositie, bij monde van Halsema (GroenLinks), Pechtold (D66) en Irrgang (SP), reageert negatief op de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid in het standpunt van de sociaal-democraten. Tang zei in het debat tegen de critici dat zij de discussie te veel terugbrengen tot een discussie over budget. “Doel en middelen worden door elkaar gehaald.”

Geef een reactie

Laatste reacties (27)