267

Kabinet wil 5 miljard extra bezuinigingen tot 2015

CPB-directeur: Extra bezuinigingen niet nodig ... 'Extra bezuinigingen slecht voor herstel economische groei' ... Negatieve effecten erger dan economen eerst dachten ... CPB komt donderdag met nieuwe ramingen voor begrotingstekort

Tot 2015 wordt er waarschijnlijk 5 miljard euro meer bezuinigd dat gedacht. Dat meldt het Nederlands Dagblad woensdagochtend. Het kabinet houdt er rekening mee tussen de 10 en 15 miljard te moeten bezuinigingen. Voor 2013 moet er 7 miljard vrijkomen, maar dan nog zullen de doelstellingen van het regeerakkoord niet helemaal worden gehaald. Het dagblad schrijft dat een ingreep in de hypotheken naar alle waarschijnlijkheid nodig wordt geacht.

Update woensdag 29 februari

Bij de VVD- en CDA-fractie is geërgerd gereageerd op de oproep van CPB-directeur Teulings die vindt dat de economie niet kapot bezuinigd moet worden. Minister De Jager gaf gisteren in de wandelgangen van de Tweede Kamer aan dat Teulings vooruit loopt op de zaken. De CPB-directeur stelt dat als Nederland in 2013 aan de 3 procent norm moet voldoen, een extra bezuiniging van 10 miljard moet worden doorgevoerd. De Jager zegt daarover: “Dat lijkt me prematuur. We kennen de cijfers nog niet eens.”

Het is vooral de timing van Teulings, vlak voor de nieuwe ramingen voor het begrotingstekort, die bij Kamerleden verkeerd is gevallen. Toch zijn er veel economen die zijn visie ondersteunen. Ook PvdA-partijleiderkandidaat Ronald Plasterk staat achter Teulings. Wat hem betreft hoeft Nederland in 2013 nog niet op 3 procent terecht te komen.

Eerder:

Extra bezuinigingsmaatregelen bovenop de 18 miljard euro is een onverstandige keus van het kabinet. Dat schrijven Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau en Jean Pisani-Ferry, directeur van de Brusselse denktank Bruegel in een opinieartikel in de Financial Times. Volgens Teulings hoeven landen die voldoende kunnen lenen op de kapitaalmarkt, niet aan nieuwe bezuinigingen te beginnen.

Teulings en Pisani-Ferry vrezen dat extra bezuinigingen de economische recessie verergeren. Volgens hen zijn de negatieve effecten voor de korte termijn zelfs erger dan economen tot voor kort dachten. Ook de keuze voor hogere belastingen, die in veel noodlijdende landen wordt doorgevoerd, biedt op de lange termijn geen voordeel.

De Europese Commissie wil dat Nederland en andere Europese landen hun tekort volgend jaar terugbrengen tot onder de 3 procent. Maar dit harde beleid biedt volgens Teulings en Pisani-Ferry geen voordelen. Ze roepen overheden op om serieus te hervormen door de overheidsbudgetten weer in balans te brengen. Bijvoorbeeld door het verhogen van de pensioenleeftijd en het hervormen van de sociale zekerheid.

Aankomende donderdag publiceert het CPB de nieuwe ramingen voor het begrotingstekort. Het kabinet bepaalt aan de hand van deze cijfers hoeveel er extra bezuinigd moet worden.

Financial Times: (Inloggen vereist) Eurozone countries must nog be forced to meet deficit targets

Nu.nl: CPB-directeur roept op niet extra te bezuinigen

cc-foto: Alvez
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (267)