Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet wil af van rood stempotlood

  •  
21-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
potlood300.jpg
Regering gaat in de toekomst inzetten op combinatie van stembiljet en digitaal stemmen
Het kabinet wil in de toekomst toch weer af van het rode potlood om mee te stemmen. De bedoeling is dat er elektronisch gestemd gaat worden. Als het aan het kabinet ligt komt er een stemcomputer die stembiljetten uitprint, waarna ze in een stembus gedaan worden. Minister Plasterk noemt het, het beste van twee werelden.
Er wordt wel digitaal gestemd, waardoor de uitslag snel bekend is. Maar: de computer kan niet worden gekraakt, omdat er niks wordt opgeslagen, aldus de minister. Een commissie adviseerde eerder al om deze vorm van stemmen in te voeren en ook de Tweede Kamer is voor.
Voordat deze stemmethode ingevoerd is, zijn we een aantal jaar verder. Plasterk moet eerst nog met gemeenten overleggen over de kosten, omdat er allerlei aanbestedingen moeten komen en er moet ook nog met het systeem worden geëxperimenteerd. Dat zou vanaf 2017 kunnen. Pas daarna kan het elektronisch stemmen landelijk ingevoerd worden.
cc-foto: screenpunk

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.