Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet wil alle burgers weer kunnen afluisteren

  •  
25-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
privacy300_07.jpg
VVD-minister gaat opzoek naar nieuwe manier om privédata toch op te kunnen slaan
De bel- en e-mailgegevens van alle Nederlanders moeten als het aan het kabinet ligt snel weer massaal opgeslagen kunnen worden. De nieuwe minister van Veiligheid wil dat daartoe weer snel een bewaarplicht wordt doorgevoerd, die providers dwingt de gegevens op te slaan. Het idee is dat opsporing en vervolging van verdachten van ernstige misdrijven hiermee vergemakkelijkt wordt.
De rechter maakte onlangs resoluut een einde aan de bewaarplicht. Hij oordeelde dat de persoonlijke levenssfeer van mensen door het massaal bewaren van alle gegevens te ernstig wordt geschonden.
De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, lijkt de zorgen van de rechter naast zich neer te leggen. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei hij woensdag een zo snel mogelijk een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te zullen sturen, waarin een nieuwe bewaarplicht wordt opgesteld. Van der Steur zegt te willen dat de bedrijven de communicatiegegevens weer gaan opslaan, maar wil daar tegenover het gebruik ervan door politie en justitie strikter regelen. 
De oppositiepartijen, maar ook regeringspartij PvdA, zijn terughoudend. De rechter heeft niet voor niets ingegrepen, stellen ze. Maar, zo meent de minister, veiligheid en privacy hoeven elkaar niet uit te sluiten. “Privacy is niet mogelijk zonder veiligheid en omgekeerd.”
cc-foto: Bert Kommerij

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.