14

Kabinet wil CO2-opslag in het Noorden

[Update 21:00] GroenLinks vraagt spoeddebat aan ... Voorkeur regering voor Boerakker of Sebaldeburen in Groningen en Eleveld in Drenthe

Het kabinet heeft vandaag bekend gemaakt te kiezen voor CO2-opslag in het noorden van Nederland.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Mochten er op millieu- of veiligheidsvlak nog bezaren blijken te zijn tegen deze velden, dan wordt uitgeweken naar zes andere lege gasvelden in het noorden. Het gaat om de gasvelden bij Annerveen (Dr), Bedum (Gr), Grootegast (Gr), Roden (Dr), Ureterp (Fr) en Zuidwal (Fr).

Update 21:00 GroenLinks laat weten zo snel mogelijk te willen stoppen met de voorbereidingen voor CO2-opslag onder bewoond gebied. GroenLinks-Kamerlid  Liesbeth van Tongeren (woordvoerder milieu en energie) vraagt daarom een spoedoverleg aan met de demissionaire ministers van Economische Zaken en Milieu.

“GroenLinks is niet per se tegen CO2-opslag. Het zou kunnen dat we de techniek nodig hebben om onze klimaatambities te halen, maar het is verstandiger om meteen op duurzame energie in te zetten. Dat is ook goedkoper. Het is prima om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor ondergrondse opslag van CO2. Op voorwaarde dat niet de belastingbetaler, maar de vervuiler opdraait voor de kosten van de techniek. Maar zolang de techniek zich nog in de experimentele fase bevindt, ga je niet experimenteren onder de voeten van mensen”

Foto van de installatie voor CO2-opslag in Barendrecht

Geef een reactie

Laatste reacties (14)