24

Kabinet wil missie Kunduz uitbreiden

Ministers zoeken weer steun bij GroenLinks, D66 en ChristenUnie, die de omstreden missie eerder al mogelijk maakten

Het kabinet komt met een brief waarin wordt voorgesteld meer agenten te trainen in de Afghaanse provincie Kunduz. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. De afgelopen maanden bleek het aantal rekruten veel kleiner dan verwacht en moesten trainers voortijdig naar Nederland terugkeren.
Het kabinet wil nu ook het middenkader van de politie, grenspolitie en agenten uit andere provincies trainen. Met name de grenspolitie wordt vaak ingezet voor gevechtstaken. De Nederlandse missie heeft, op nadrukkelijk verzoek vanuit de Kamer, een ‘civiel karakter’.

Het kabinet moet nu weer langs bij GroenLinks, ChristenUnie en D66. De drie oppositiepartijen maakten de huidige Kunduzmissie mogelijk, maar eisten in ruil daarvoor dat het civiele karakter van de missie gegarandeerd zou zijn. Na een recent bezoek aan Afghanistan zeiden Kamerleden van D66 en GroenLinks open te staan voor uitbreiding van de missie. Want, zo constateerden ze, de ‘Afghaanse werkelijkheid’ staat ver af van de ‘Haagse’. Ook de NAVO heeft aan Defensie-minister Hillen gevraagd om de trainers flexibel in te zetten.

Volgende week is er een Kamerdebat.

Volkskrant: Kabinet wil Kunduz-missie uitbreiden

Foto-cc: IsafMedia

Geef een reactie

Laatste reacties (24)