31

Kabinet wil niet horen wat SER te zeggen heeft

Video: Voorzitter Sociaal Economische Raad, Rinnooy Kan, hekelt gehaast beleid kabinet-Rutte

Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) vindt dat het kabinet te weinig vragen van advies stelt aan de SER. Met name op het gebied van de Wet Werken naar Vermogen heeft het kabinet kansen laten liggen, aldus Rinnooy Kan in televisieprogramma Buitenhof.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De SER had een belangrijke rol kunnen vervullen door over deze wet te adviseren. In plaats daarvan heeft de kabinet ervoor gekozen om het adviesorgaan te passeren en niet om advies te vragen, omdat het haast had met het invoeren van de wet.

Rinnooy Kan:

Ik vind dat het kabinet niet gul is. En ik vind dat het kabinet ook af en toe kansen laat lopen. Ik geef één voorbeeld wat denk ik het meest pregnante voorbeeld is.  Het kabinet had nieuwe ideeën over hoe de onderkant van de arbeidsmarkt te organiseren is. Werken naar vermogen. Dat is een principe waar je op hoog abstractie niveau alleen maar sympathie voor kunt hebben, maar daar is nu juist de uitwerking ingewikkeld. Toen het kabinet begon is ons gezegd: ‘het spijt me, we hebben verschrikkelijke haast, we kunnen niet wachten op een SER-advies. We gaan aan de slag’. Dat was nu anderhalf jaar geleden. Het is, voorzover ik kan beoordelen nog steeds niet rond. Ik denk dat we daar echt heel nuttig en nodig werk hadden kunnen doen.”  

De Wet Werken naar Vermogen moet mensen met een arbeidsbeperking aan een ‘gewone’ baan helpen. Werkgevers krijgen aan de andere kant van de medaille de mogelijkheid deze werknemers doormiddel van loondispensatie minder dan het minimumloon uit te betalen. De vakbonden hebben inmiddels protest aangetekend. De FNV heeft al een actie aangekondigd.

Rinnooy Kan vertrekt per 1 september bij de SER om als hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)