49

Kabinet wil nieuwe missie Afghanistan

Het kabinet Rutte III overweegt een nieuwe militaire missie naar Afghanistan tegen de Taliban. Een select gezelschap van zo’n dertig commando’s en mariniers zouden Afghaanse special forces moeten gaan trainen in Mazar-i-Sharif. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan de Volkskrant. De kwestie zal naar verwachting over een maand worden besproken in de Tweede Kamer.

In de ambtelijke top van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken bestaat brede steun voor de missie. Een eerdere verkenningsmissie in Noord-Afghanistan heeft het beeld gevormd dat het sturen van gevechtstrainers haalbaar en wenselijk is. Momenteel zijn er al ongeveer honderd Nederlandse militairen, onder wie tien politietrainers, gestationeerd in Noord-Afghanistan. Een risico-arme missie die vooral achter beveiligde muren wordt uitgevoerd. De voorgenomen nieuwe missie levert meer gevaren op, omdat het trainen van special forces nu eenmaal niet louter binnen het kamp kan plaatsvinden.

Tot voor kort werd door verantwoordelijke bewindslieden nog geclaimd dat het doel om ‘de Taliban eronder’ te krijgen grotendeels bereikt is. Maar de oorlog is juist weer aan het intensiveren. Volgens recent onderzoek van de BBC worden momenteel 277 van de 399 districten in Afghanistan (70 procent van het land) door de Taliban bedreigd. Vorig jaar vielen meer dan 10.000 burgerdoden als gevolg van het geweld.

De Nederlandse plannen sluiten aan bij een Amerikaanse strategieverandering dat de focus verschuift van Irak en Syrië naar Afghanistan. De Amerikanen willen dat Europese Navo-bondgenoten 1.500 van de benodigde 3.000 extra militairen leveren. Minister Bijleveld van Defensie heeft de plannen afgelopen woensdag in Washington besproken met haar Amerikaanse ambtgenoot James Mattis.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)