Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet wil rekeningrijden in 2026 invoeren

  •  
25-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
29059313760_e4dac3ffda_k
Het kabinet werkt aan een plan om per 2026 rekeningrijden in te voeren. Dat meldt RTL Nieuws. In plaats van een vast bedrag aan jaarlijkse wegenbelasting betalen automobilisten dan per gereden kilometer.
Het kabinet heeft in de huidige plannen drie varianten in gedachten. In de eerste variant gaat rekeningrijden alleen gelden voor elektrische auto’s en blijven benzine- en dieselauto’s ervan gevrijwaard. In de tweede geldt het rekeningrijden voor alle auto’s, maar worden piek- en daluren aangehouden. De derde variant is gelijk aan de tweede, maar met een extra heffing in de spits.
In Nederland wordt al sinds het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw gesoebat over rekeningrijden. Ook in het huidige kabinet stuit het plan op weerstand, met name vanuit de VVD die traditioneel tegen rekeningrijden is. Volgens die partij is rekeningrijden een nieuwe, verkapte vorm van belasting voor automobilisten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.