66

Kabinet wil Sea Shepherd voor de zomer onteigenen

Kabinet-Rutte wil vrienden blijven met Japan en wil daarom van Sea Shepherd af

Voor het zomerreces moet een wet zijn ingediend die er voor zorgt dat Nederland niet meer verantwoordelijk wordt gesteld voor de acties van milieuorganistie Sea Shepherd. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag laten weten.

Sea Shepherd strijdt tegen de walvisjacht en probeert met rookbommen en flitsgranaten te voorkomen dat jachtschepen hun acties kunnen uitvoeren. De schepen van Sea Shepherd varen onder de Nederlandse vlag, waardoor Japan Nederland voortdurend aanspreekt op de bij wet verboden acties van de milieuorganisatie. Sea Shepherd voert die acties naar eigen zeggen uit omdat zij vinden dat er te weinig gedaan wordt tegen de walvisjacht.

Het ministerie wil niet langer verantwoordelijk worden gehouden voor Sea Shepheard omdat ze met hun acties te wet overtreden. “Elk schip dat onder Nederlandse vlag vaart zich heeft te houden aan regels en verdragen die voor die schepen gelden:”, laat het ministerie aan de Volkskrant weten. 

De wet staat al langere tijd in de steigers, maar werd vorig jaar controversieel verklaard. De Partij voor de Dieren wees het kabinet er toen op dat door de wet in te voeren, de walvissen de rekening moeten betalen voor een goede handelsrelaties met Japan.

Volkskrant: Ministerie werkt hard aan wet tegen Sea Shepherd
cc-foto: Guano

Geef een reactie

Laatste reacties (66)