Laatste update 21:12
55

Kabinet wil grotere Nederlandse missie in Afghanistan

Volgens Haagse bronnen op het Binnenhof wil het kabinet nog eens dertig tot veertig commando’s en mariniers naar Afghanistan sturen. Dit schrijft de NOS. Vanuit Mazar-e-Sharif, een stad in het noorden van het land, moeten de extra krachten Afghaanse speciale eenheden gaan adviseren. Hiermee komen de regeringspartijen tegemoet aan terugkerende verzoeken van de NAVO en de Verenigde Staten. Op dit moment doen al honderd Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie ‘Resolute Support.’ Onderdeel van deze operatie is het trainen van militairen en politieagenten.

Bij het inzetten van buitenlandse missies is het normaal dat ook de oppositie wordt ingelicht. Dit heeft alles te maken met het benodigde brede draagvlak voor zoiets politiek gevoeligs als een militaire missie; aan het uitzenden van soldaten hangen immers grote risico’s. Dezelfde bronnen melden echter dat er meer tijd nodig is om die steun te organiseren.

Druk
Het kabinet staat onder flinke druk van de NAVO en de VS om meer geld aan Defensie te spenderen. Hier hoort bij dat aan meer missies wordt meegedaan. Omdat binnenkort een NAVO-top op het programma staat is het voor het Rutte van belang snel iets te kunnen melden aan zijn internationale ambtsgenoten.

Vanaf 2002 is Nederland militair aanwezig in Afghanistan. In 2006 wordt een begin gemaakt met de opbouw van Kamp Holland in de provincie Uruzgan, dat tot 2010 operationeel zal blijven. In die periode biedt het plaats aan 1200 Nederlandse en 400 Australische militairen. Aan Nederlandse zijde moesten 24 soldaten de missie met hun leven bekopen, 140 militairen raakten gewond.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil aanstaande dinsdag opheldering:

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (55)