7

Kabinet wil van aandelen Urenco af

Verrijker uranium moet nu schatkist verrijken

Het kabinet is van plan de aandelen Urenco die het in bezit heeft, te verkopen. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer laten weten. Nederland is samen met het Verenigd Koninkrijk en een aantal Duitse energiebedrijven aandeelhouder van het bedrijf, waar uranium wordt verrijkt. De Nederlandse vestiging van Urenco staat in Almelo.

Nederland wil de aandelen verkopen omdat ook de Britten en de Duitsers plannen in die richting koesteren. Als die hun aandelen aan private partijen slijten, zou er geen meerderheid meer zijn van publieke aandeelhouders, en dat vindt het kabinet onwenselijk. Dijsselbloem wil de opbrengst van een eventuele verkoop gebruiken voor de aflossing van de staatsschuld.

De minister benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat de verkoop alleen zal plaatsvinden wanneer zaken als nucleaire veiligheid en non-proliferatieregels gewaarborgd zijn. Daar is de oppositie niet gerust op, de SP heeft gesteund door het CDA een debat met de minister aangevraagd.

In de Urencovestiging in Almelo wordt uranium verrijkt voor de kerncentrale in Borssele. Het bedrijf is daar in de jaren ’70 van de vorige eeuw gevestigd, wat toen tot veel verzet leidde. In 1978 demonstreerden 50.000 anti-kernergiebetogers in Almelo. Het bedrijf kwam ook in het nieuws omdat Abdul Khan, de “vader van de Pakistaanse atoombom” zijn kennis opdeed bij Urenco.

Ministerie van Financiën: Staat wil aandelen URENCO verkopen

Geef een reactie

Laatste reacties (7)