Laatste update 17:34
51

Kabinet wil verbod op beledigen staatshoofden zo snel mogelijk afschaffen

Het verbod op het beledigen van buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders wordt door het kabinet afgeschaft. Minister Ard van der Steur (Justitie) schrijft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op de overtreding staat een straf van maximaal twee jaar cel waar een staatshoofd een beroep op kan doen.

Regeringsleiders kunnen alleen iemand aanklagen als zij zich in Nederland bevinden en het om smaad of laster gaat. D66 werkt momenteel aan een initiatiefvoorstel en neemt daar ook strafbaarstelling van majesteitsschennis in op. Van der Steur kijkt of het voorstel voorrang kan krijgen. Ook onderzoekt de minister op wat voor een manier artikel, nummer 267 van het wetboek van strafrecht afgeschaft kan worden.

De aanleiding was de gebeurtenissen rondom de Duitse komiek Jan Böhmermann die door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangeklaagd wordt omdat hij hem een ‘geitenneuker’ noemde. De VVD pleitte daardoor voor het afschaffen van de wet in Nederland. Andere partijen sluiten zich daarbij aan. Ronald Spaak van de SP zegt daarover:

Iedereen die zich beledigd voelt, mag aangifte doen. Een apart haakje voor staatshoofden is helemaal niet nodig. We mogen onze eigen premier beledigen, dus waarom die van een ander land niet

In de jaren dertig zijn drie Nederlanders aangeklaagd voor het beledigen van Adolf Hitler die toentertijd bevriend staatshoofd was. En in de jaren zestig werden demonstranten tegen de Vietnam-oorlog veroordeeld voor het scanderen van ‘Johnson, moordenaar!’, verwijzend naar de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson, die weigerde de troepen terug te trekken. Dat veranderden de protesteerders toen in ‘Johnson, molenaar’.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)