3

Kabinet wil verplicht registratienummer voor Airbnb-verhuurders

Mensen die hun huis willen verhuren via Airbnb krijgen een verplicht registratienummer, zodat gemeenten illegale vakantieverhuur beter kunnen opsporen. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Ollongren werkt samen met een aantal grote gemeenten en verhuurplatforms zoals Airbnb aan een maatregel die controleurs van bouw- en woningdiensten moet helpen om de exacte locatie van aangeboden woningen te achterhalen. Het nummer zou bij alle online advertenties op de platforms zichtbaar moeten worden.

De maatregel volgt op de explosieve groei van de verhuur via Airbnb en de daarmee samenhangende overlast voor bewoners. In Amsterdam alleen al worden 20 duizend woningen aan toeristen aangeboden. In een deel van de gevallen gaat het om bewoners die een zakcentje willen bijverdienen door hun huis tijdens een weekendje weg te verhuren, maar de overlast wordt met name veroorzaakt door zogenaamde ‘illegale hotels’ die (semi-)permanent door toeristen worden bezet en bijdragen aan de schaarste op de toch al extreem krappe woningmarkt in de hoofdstad.

In Amsterdam speuren 83 controleurs straat en web af om illegale hotels op te rollen en werd er vorig jaar een meldplicht voor verhuurders ingesteld. Het maximum aantal dagen dat woningen mogen worden verhuurd gaat van 60 terug naar 30 dagen. Ondanks de dreigende boete van 6000 euro voor het niet opgeven van verhuur, schat de gemeente dat slechts een kwart van alle verhuurders hun huis registreert. Het registratienummer moet de pakkans vergroten. Ollongren verwacht het plan eind dit jaar voor te kunnen leggen aan de Tweede Kamer.

Cc-foto: Bastian

Geef een reactie

Laatste reacties (3)