Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet zet Big Brother wet door: burgers massaal afgetapt

  •  
29-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
hennisplasterk
Privacy-activisten zijn – natuurlijk – tegen, maar de telecom-sector ook, en ook de consumentenorganisaties. Maar het kabinet zet een wet door die de overheid het recht geeft burgers massaal te bespioneren. Dat blijkt uit uit een nog geheim wetsvoorstel voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) dat de Volkskrant in handen  (€) heeft weten te krijgen (nu dat nog kan). De inlichtingendiensten willen op vier essentiële internetknooppunten afluistersystemen installeren waarmee al het dataverkeer onderschept kan worden. De wet maakt dat ongericht aftappen mogelijk, de methode wordt dan ook wel sleepnet genoemd. Een internetprovider spreekt  in de krant van ‘het stalken van burgers’ omdat over lange periodes onderzocht kan worden wie met wie contact heeft.
Een ander aspect van de wet is dat inlichtingendiensten malware mogen plaatsen op servers waar personen die in de gaten gehouden worden gebruik van maken. De diensten kunnen zo de apparatuur van de persoon in kwestie hacken. Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan computers of telefoons, de wet maakt het mogelijk ook alle andere apparatuur binnen te komen, zoals op internet aangesloten thermostaten of koelkasten. Die methode is ook omstreden omdat de overheid geacht wordt burgers te beschermen, met deze wet wordt de onveiligheid van de burger – fouten in software – gebruikt tegen de burger.
"Om de impact van de wet te meten heeft het kabinet een zogeheten ‘Privacy-assessment’ laten uitvoeren door een onafhankelijk instituut. Dat reageert scherp op de voorgestelde nieuwe bevoegdheden voor inlichtingendiensten: ‘Privacyrisico’s worden (…) bij behoorlijk veel onderdelen onvoldoende onderkend, en de voorgestelde waarborgen zijn vaak niet voldoende om de risico’s af te dekken.’ Het wetsvoorstel ligt nu ter advisering bij de Raad van State en het kabinet hoopt het voor de zomer aan de Tweede Kamer voor te leggen."
In een reactie stelt burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom over de sleepnet-plannen onder meer:
"In het voorstel wordt de effectiviteit van deze bevoegdheid nergens aangetoond. Ook wordt door het kabinet ten onrechte aangegeven dat er een financiële rem zit op het sleepnet. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met het feit dat opslag en verwerking van data steeds goedkoper worden. Voor hetzelfde geld krijg je in de toekomst exponentieel meer surveillance. Daarnaast wordt het in de nieuwe wet mogelijk om onschuldige burgers te hacken om zo bij een target terecht te komen. Dat is een onaanvaardbaar privacy- en beveiligingsrisico voor de gewone internetter. Ook mogen grote hoeveelheden gegevens van Nederlandse burgers overgedragen worden aan buitenlandse diensten, zonder dat de Nederlandse diensten die informatie eerst zelf beoordeeld hebben. Daarmee geeft de Nederlandse overheid gegevens van nietsvermoedende Nederlandse burgers door aan buitenlandse overheden, zonder dat daar een goede reden voor is."

Meer over:

privacy, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.