11

Kabinet zwakt omstreden hackbevoegdheid politie af

Politie mag nog steeds digitale privacy schenden ... Alleen iets minder vaak

De door het kabinet aangekondigde wet die de politie verregaande bevoegdheden geeft om inbreuk te maken op de digitale privacy, wordt afgezwakt. Na stevige kritiek van burgerrechtenorganisaties en privacy-activisten, heeft het kabinet nu besloten dat de politie nog steeds computers mag hacken, maar wel iets minder vaak.

De hackbevoegdheid van de politie beperkt zich op dit moment nog tot het plaatsen van een tap na fysieke toegang tot een apparaat. Bestanden mogen niet worden gekopieerd. Het kabinet vond dat niet ver genoeg gaan en kwam met een wet die het mogelijk maakt op afstand in te breken op telefoons en computer. De politie zou die mogelijkheid krijgen zodra zij iemand verdenken van betrokkenheid bij een misdrijf waarop vier jaar cel staat.

Na de aanpassing mag de politie het pas doen bij verdenking van betrokkenheid bij een vergrijp waarop acht jaar cel staat. Ten minste, in sommige gevallen. Of eigenlijk alleen wanneer de politie daadwerkelijk bestanden van het apparaat wil halen. Wanneer het om afluisteren gaat blijft die lat gewoon op vier jaar liggen. Wanneer iemand wordt verdacht van het (willen) plegen van een DDoS-aanval, mag de politie direct inbreken. 

Het omstreden decryptiebevel is wel in zijn totaliteit geschrapt. Dat deel van de wet was volgens het kabinet bedoeld om verdachten van bijvoorbeeld kinderporno of terrorisme te dwingen wachtwoorden te overhandigen. Die kabinetswens gaat echter in tegen het recht van een verdachte niet mee te hoeven werken aan de eigen veroordeling. 

Bron: NOS 
Cc-beeld: Dennis Skley

Geef een reactie

Laatste reacties (11)