42

Kabinet zwicht toch voor FIFA

In ruil voor WK 2018 wordt belastingvrijstelling voor FIFA mogelijk

In antwoord op Kamervragen antwoordt Ab Klink dat de wet zal worden aangepast om belastingvrijstelling voor de wereldvoetbalbond FIFA mogelijk te maken. FIFA eist vrijstelling van alle belastingen. Vrijstellingen die niet met een wetswijziging mogelijk zijn, worden omzeild.

Vrijstelling van BTW is niet mogelijk omdat BTW-heffing een Europese regel is, die niet aangepast kan worden. De geïnde BTW zal daarom terug worden betaald aan de FIFA.

Volgens Klink is het niet duidelijk of Nederland uit de kosten zal komen met het WK. “Zowel aan de kosten- als aan de batenkant is er sprake van onzekerheden, zeker gezien het feit dat het evenement pas over acht jaar (dan wel twaalf jaar) plaatsvindt”, schrijft hij.

De gemeenteraden van de vijf steden die zich kandidaat hebben gesteld als speelstad twijfelen nog over het WK. Een groot deel van de kosten die het WK met zich mee zal brengen, zal voor rekening komen van de gemeenten, doordat veel stadions moeten worden opgewaardeerd.  De gemeenten vinden dat het Rijk het overgrote deel moet betalen.

Trouw: Kabinet wijzigt wetten voor FIFA
NOS: Twijfel bij gemeenteraden over WK-bid
Eerder verscheen op Joop: Nederland op de knieën voor FIFA

Geef een reactie

Laatste reacties (42)