26

‘Kabinetsbeleid doet helft creatieve zzp’ers de das om

CBS: Zelfstandigen hebben van alle werkenden meeste koopkracht ingeleverd ... Door bezuinigingen nog eens honderden euro's per maand minder inkomen

In de creatieve sector wordt de helft van de kleine zelfstandigen gedwongen te stoppen als de zelfstandigenaftrek wordt afgeschaft. Voor kunstenaars, fotografen en acteurs zijn weinig banen in loondienst, dus deze mensen zullen in de bijstand eindigen, zo schrijft de Volkskrant woensdag. Dit blijkt uit een onderzoek van de Tilburgse hoogleraar Creatief Ondernemerschap Arjen van den Born in opdracht van vakbond FNV Kiem.

Van den Born ondervroeg ruim 2.100 creatieve zzp’ers. Het onderzoek bevestigt de vrees van veel van zzp-organisaties.

Het kabinet wil vanaf 2015 500 miljoen euro bezuinigen op de kleine zelfstandigen, zo schrijft de Volkskrant (betaalde toegang). Naast de zelfstandigenaftrek verdwijnt ook de startersaftrek. Het wegvallen van de aftrekposten heeft daarnaast negatieve gevolgen voor de huurtoeslag, de zorgtoeslag en de kinderopvangtoeslag.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rekende eerder al uit dat zelfstandigen van alle werkenden het meest aan koopkracht hebben ingeleverd. Als de nieuwe bezuinigingen doorgaan, gaan zzp’ers er nog eens 200 tot 300 euro extra per maand op achteruit. De gemiddelde creatieve zzp’er heeft een jaarlijks bruto-inkomen van 23.500 euro.

Hoogleraar Creatief Ondernemerschap Van den Born noemt de timing van de kabinetsplannen “op zijn minst ongelukkig” en de gevolgen “sociaal onacceptabel”.

De samenwerkende zzp-organisaties Platform Zelfstandige Ondernemers, Zelfstandigen Bouw, Stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen hebben in korte tijd meer dan 55 duizend handtekeningen ingezameld op de website Zzp-protest.nl.

Volkskrant: Zzp’er dupe kabinetsplannen (betaalde toegang)

Foto-cc: Sterneck

Geef een reactie

Laatste reacties (26)