Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinetten Rutte pakten chronisch zieken hard in hun portemonnee

  •  
17-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-09-17 om 22.22.22
Onder de kabinetten Rutte I en Rutte II zijn chronisch zieken en gehandicapten er de afgelopen vijf jaar flink op achteruit gaan. De ziektekosten groeiden met meer dan een maandinkomen. Dat zegt het NIBUD in EenVandaag. Voor chronisch zieken met een bijstandsinkomen van zo’n 1050 euro per maand, stegen de zorgkosten met gemiddeld 1378 euro per jaar. Voor iemand met een modaal inkomen (2000 euro) stegen de kosten met gemiddeld 2761 euro. Voor iemand die 1,5 keer modaal verdient (2750 euro) stegen de kosten met maar liefst 3455 euro.
Annemarie Koop van het Nibud reageert in EenVandaag:
“We zien bij alle groepen van chronisch zieken en gehandicapten, die we hebben onderzocht, dat ze er jaarlijks meer dan een maandsalaris op achteruit zijn gegaan” […[ Het is alleen bij deze groep dat ze er keer op keer op achteruit gaan.”
Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten heeft het kabinet bewust allerlei toeslagen en compensaties afgeschaft: “Er is gewoon een bezuiniging ingeboekt van bijna 600 miljoen op chronisch zieken. Daaruit kon je opmaken dat de klap hard zou zijn.”

Meer over:

politiek, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.