Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabul onderhandelt met nep-Taliban, raakt vermogen kwijt

  •  
23-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
karzai300.jpg
Taliban topman Mullah Akhtar Muhammad Mansour is niet wie hij zegt te zijn
Maandenlang hielden Afghaanse leiders gesprekken met de, in hun ogen, op één na belangrijkste figuur van de Taliban. In de hoop de oorlog te kunnen beëindigen betaalden ze Mullah Akhta Mohammed Mansour een royale som. De Verenigde Staten en de Afghaanse ambtenaren zijn nu tot de conclusie gekomen dat de heer Mansour niet is wie hij zegt te zijn.
Na de derde ontmoeting met de zogenaamde Taliban-leider ontstond ernstige twijfel. Een man die Mansour uit het verleden kende vertelde de Afghaanse functionarissen dat de heer aan tafel niet op Mansour leek. In de tijd hiervoor heeft de man die zich voordeed als Mansour verschillende ontmoetingen gehad met Afghaanse functionarissen en zelfs de Afghaanse president Hamid Karzai ontmoet.
Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat ze de hoop hebben opgegeven dat de man daadwerkelijk Mansour is. Ze zeggen vanaf het begin al sceptisch te zijn geweest over de identiteit van de man.
Wie de man wel is, is nog onbekend. Sommige betrokken ambtenaren vermoeden dat hij een freelance fraudeur is. Anderen vermoeden dat hij een geheime Taliban-agent is.
cc-foto: openDemocracy

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.