33

Kader PvdD wil geen discussie over koers, voorzitter onder vuur

Prominente leden van de Partij voor de Dieren (PvdD), zoals Marianne Thieme, Esther Ouwehand en partij-oprichter Niko Koffeman, zien niets in het plan van de eerder dit jaar gekozen voorzitter Sebastiaan Wolswinkel om een discussie te voeren over de koers. Ook het kader van de partij – afgevaardigden in gemeenten en provincies – zijn allesbehalve enthousiast over de plannen van Wolswinkel. Dat meldt Nieuwsuur, dat sprak met Wolswinkel en fractievoorzitters in het land.

Wolswinkel was in maart de verrassende winnaar van de verkiezingen om het partijvoorzitterschap. Hij versloeg de door de partij naar voren geschoven kandidaat Elze Boshart. De nieuwe voorzitter pleit onder meer voor meer ‘democratie, transparantie en autonomie bij de afdelingen’. Naar aanleiding van de breuk met Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten wees Wolswinkel er onlangs op dat er verdeeldheid bestaat over de koers. Van Kooten wilde meer aandacht voor ‘mensendingen’ binnen de partij. Uit de rondgang van Nieuwsuur blijkt daar weinig animo voor te bestaan. Zo zegt Ouwehand:

“Dat er in de media een discussie komt over de koers, wat geen weerspiegeling is van wat de leden hebben vastgesteld, doet de partij geen goed.” Zij vindt dat de partij focus moet houden op dieren, natuur en milieu. De partij heeft geen tijd om zich met andere zaken bezig te houden, daar zijn andere partijen voor.

Ook het pleidooi van Wolswinkel om met de Partij voor de Dieren mee te gaan besturen, kan op weinig enthousiasme rekenen bij de actieve leden. Volgens hen leidt coalitiedeelname onvermijdelijk tot het door Thieme zo verfoeide ‘compromisme’. Of zoals Joop de Jonge, fractievoorzitter in Buren, tegen Nieuwsuur zegt: “Over jacht is het lastig compromissen sluiten. Een dier is dood of niet, dus daar is weinig compromis.”

Geef een reactie

Laatste reacties (33)