14

Kamer: Amsterdam en Rotterdam moeten stadsdelen opheffen

Minister Spies vindt stadsdelen 'onnodige bestuurslaag' ... Tweede Kamer stemt in

Het ziet ernaar uit dat de stadsdelen in Amsterdam en Rotterdam opgeheven worden. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies noemt ze ‘onnodig’ en vindt dat de gemeenten beter kunnen werken met adviescommissie. Die krijgen wel beduidend minder taken dan de deelgemeenten, meldt Binnenlands Bestuur. De Tweede Kamer stemde donderdag in met de nieuwe Gemeentewet van de minister. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat wordt deze in 2014 van kracht.

Rotterdam (14 deelraden) en Amsterdam (7) lieten weten niet blij te zijn met de veranderingen. Ze stellen bovendien te weinig tijd te hebben om de aanpassingen voor te bereiden, schrijft Binnenlands Bestuur.

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es zegt dat de hoofdstad “zijn uiterste best zal doen om deze ingrijpende verandering snel en vooral zorgvuldig tot stand te brengen”. Samen met de gemeenteraad en de stadsdelen wordt de komende tijd gewerkt aan een nieuw Amsterdams stelsel. In de herfst bespreekt het stadsbestuur met de gemeenteraad de contouren.

Veel kantoren in de huidige stadsdelen zullen niet verdwijnen. “Amsterdammers moeten niet voor elk wissewasje naar de Stopera”, meent Van Es. “Daarom blijven lokale uitvoeringsorganisaties bestaan. Daarmee waarborgt de gemeente de leefbaarheid van buurten en betrokkenheid van bewoners.”

Binnenlands Bestuur: Kamer stemt in met afschaffen deelgemeenten

Foto-cc: Jeroen Mirck

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)