17

Kamer: banken moeten eerst zelf orde op zaken stellen

De financiële sector krijgt nog een jaar de tijd om regels uit te breiden voor risicobeheer, beloningsbeleid en toezicht

Een Kamermeerderheid heeft donderdag ingestemd om nog geen wettelijke regeling te maken van de ‘code banken’. In die code worden afspraken gemaakt over risicobeheer, beloningsbeleid en over toezicht. De sector krijgt een jaar de tijd om de code te herschrijven en uit te breiden. Pas wanneer een nieuw kabinet is aangetreden, wil de Kamer opnieuw in debat over de code.

Met die beslissing neemt de Kamer het advies van de commissie-De Wit over die onderzoek deed naar de oorzaken van de kredietcrisis. “Je moet zoeken naar evenwicht: eerst mag de code door de sector zelf worden nageleefd. Als blijkt dat dat niet lukt, dan moet de Kamer zelf in actie komen”, aldus De Wit in de Volkskrant. De VVD en het CDA waren er op tegen om van de ‘code banken’, nu al een wet te maken. SP, GroenLinks en PVV wilden dat wel.

De Kamer waarschuwt de financiële sector ‘niet te vervallen in de oude fouten die geleid hebben tot de kredietcrisis’. De sector moet de komende tijd de code uitbreiden met een aantal regels. Zo stelt de commissie bijvoorbeeld dat de code ook gaat gelden voor werknemers op de handelsvloer, nu geldt die alleen voor bestuurders en het senior management. Verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsmaatschappijen moeten van de commissie ook hun eigen code opstellen die vergelijkbaar is met die van de banken.

Volkskrant: Kamer: banken moeten eigen code uitbreiden
Trouw: Banken krijgen nog tijd voor zelfregulering

Geef een reactie

Laatste reacties (17)