Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer en Kamp in de clinch over ontslagrecht

  •  
09-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-HenkKamp_2_300.jpg
Tweede Kamer: Minister maakt het bedrijven te makkelijk om vaste krachten te ontslaan
Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat niet akkoord met de ‘aanvullende’ ontslaginstructies die minister Henk Kamp van Sociale Zaken aan het UWV wil geven. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) donderdag. Onder andere de SP en PVV menen dat Kamp het met zijn instructies te makkelijk maakt voor werkgevers om vaste werknemers te ontslaan en ze vervolgens weer aan te nemen als uitzendkracht of zzp’er.
Het FD schrijft dat Kamp in de instructie voor het UWV de voorwaarden voor een ontslagvergunning nader toelicht. Die instructie is door de uitvoeringsinstantie UWV zelf gevraagd. In de Kamer ligt volgende week een motie om die instructie niet officieel te maken door ze in de staatscourant te publiceren en daar lijkt een meerderheid zich om uiteenlopende redenen achter te scharen.
Mariëtte Hamer van de PvdA stelde dat er feitelijk toch een aanpassing van de ontslagregels wordt doorgezet. D66 en GroenLinks staan voor een soepeler ontslagrecht, maar konden ook niet uit de voeten met deze instructie. GroenLinks wil dan ook meteen de rechten van de zogenoemde flexwerkers goed geregeld zien en D66 noemde het “een sluiproute”.
Kamp stelde de zaak eerst in perspectief. Het UWV krijgt per jaar gemiddeld 33.000 ontslagaanvragen voor één of meer werknemers te verwerken. In slechts ongeveer 200 gevallen waren de bestaande regels en afspraken niet duidelijk en waren er interpretatieverschillen tussen de verschillende UWV-kantoren in Nederland.
De minister legde de inhoudelijke kritiek naast zich neer, aldus het FD. Om bedrijfseconomische redenen mogen nu al mensen met een vast contract worden ontslagen om ze vervolgens op een andere basis terug te nemen. Dat is wel aan een aantal scherpe voorwaarden verbonden. Volgens Kamp gaat het dus niet om een sluiproute of een materiële wijziging van het ontslagrecht. Hij verwees daarbij ook naar het regeerakkoord, waarin is vastgelegd dat aan het ontslagrecht niet wordt gemorreld.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.