22

‘Kamer heeft niets te zeggen in Irakoorlog tegen IS’

Beatrice de Graaf: Nederland moet druk op Erdogan opvoeren 

Nederlandse F16’s hebben de eerste bommen in Irak gegooid in naam van ‘the coalition of the willing’, maar Nederland moet volgens hoogleraar Internationale Betrekkingen Beatrice de Graaf oppassen dat ze niet voor het karretje worden gespannen van Amerika. De sleutel ligt volgens haar in handen van de Turkse president Erdogan. “Hij wil niet de strijd tegen ISIS gaan voeren, hij wil dat de Amerikanen zijn strijd tegen de Koerden steunen”, zei ze gisteren in de talkshow van Pauw.

Bij Pauw benadrukte De Graaf nog eens dat de Nederlandse F16-piloten weinig te zeggen hebben.

Het is geen VN-missie en er is geen gecentraliseerd commando. Nederland heeft niets te melden over de doelen. Geen eigen inlichtingen vanaf de grond, geen eigen inlichtingen ter plekke en geen drones die daar rondvliegen. Nederland neemt de boodschappenlijstjes van de Amerikanen over.

Het zou volgens haar een goed idee zijn als de diplomatieke druk op Erdogan wordt opgevoerd. Die heeft volgens haar de sleutel in handel. Hij laat nog steeds de corridors voor ISIS open en heeft onlangs nog een heel aantal Koerdische strijders vastgezet, waaronder ook veel vrouwen. “Hij is aan het schaken met Washington want hij wil zijn eigen corridor en een no-fly-zone”, legt De Graaf uit. Pas als hij  die garantie krijgt, met andere woorden, dat hij een stuk land van Assad mag inpakken, maar nog veel belangrijker, dat hij de Koerdische autonome regio de IPG dwingt hun autonome bestuur op te geven, dan gaat hij helpen.

De Graaf: 

Daarom vertikt hij het om in te grijpen en helpt ISIS want dan helpt hij zichzelf. ISIS is altijd al een verlengde arm van zijn eigen beleid geweest. Hij wil niet de strijd tegen ISIS gaan voeren, hij wil de Amerikanen zijn strijd tegen de Koerden te steunen.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)