Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer kaatst plannen Zijlstra af

  •  
22-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Staatssecretaris van Onderwijs moet plannen herverdeling gelden hoger onderwijs herzien
De Tweede Kamer gaat niet zonder meer akkoord met de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs). Zijlstra wil de bekostiging van hogescholen en universiteiten herzien, maar de Tweede Kamer vindt dat hij nog flink aan zijn plannen moet sleutelen. De Kamer vreest dat er teveel bureaucratie zal ontstaan.
Zijlstra zelf is erg zeker van zijn zaak. Hij denkt niet dat er meer bureaucratie ontstaat wanneer het geld voor universiteiten en hogescholen wordt verdeeld aan de hand van hun prestatie. De staatssecretaris wil de kwaliteit in het hoger onderwijs verhogen door goed presterende instellingen met meer geld te belonen.
De Kamer denkt echter dat instellingen zoveel gegevens moeten aanleveren om hun prestaties te bewijzen dat er meer bureaucratie ontstaat. Zo zal de maatregel uiteindelijk ten koste gaan van het onderwijs.
De staatssecretaris zegt dat hij geen ’40 pagina’s’ hoeft te ontvangen. De instellingen hebben veel ruimte om eigen keuzes te maken, en hoeven geen brij aan informatie aan te leveren.
De Tweede Kamer is echter bang dat de maatregel fraude met diploma’s in de hand werkt. De afgelopen tijd zijn diverse scholen al in het nieuws geweest met meerdere incidenten waarbij onterecht diploma’s zijn verstrekt.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.