Laatste update 20:33
287

Kaag stapt op na motie van afkeuring

Update 19.50 uur:

Sigrid Kaag is opgestapt als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. De Tweede Kamer nam met 78 stemmen voor en 72 tegen de motie van afkeuring tegen haar en tegen demissionair minister van Defensie Bijleveld aan. Daarmee spreekt de Kamer zijn afkeuring uit voor de rampzalig verlopen evacuatiepogingen in Afghanistan.

Kaag reageerde na afloop van de stemming:

Uw Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Ik kan niet anders dan de consequenties aanvaarden. De minister moet gaan als het beleid wordt afgekeurd. [..]Ik dank premier Rutte, Mark, voor zijn vertrouwen. Ik heb de andere D66-ministers gevraagd in hun functie te blijven. Ik dank hen zeer. Gods zegen.

De SP had nog een motie van wantrouwen ingediend, maar die haalde geen meerderheid.

Ank Bijleveld liet donderdagmiddag al weten dat ongeacht het verloop van de stemming, zij gewoon in functie zou blijven. Kaag heeft laten weten haar ontslag in te dienen bij de koning.

Eerder:
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie van afkeuring tegen demissionair minister Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken. De motie werd woensdagnacht tijdens het Afghanistandebat ingediend door PvdA-Kamerlid Kati Piri. Vrijwel direct was duidelijk dat coalitiepartijen VVD, CDA en ook Kaags eigen D66 tegen zouden stemmen, maar alle ogen waren gericht op die andere coalitiepartner de ChristenUnie. Die stemde donderdag na lang beraad voor.De motie geldt ook voor demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA).

De aangenomen motie is een mokerslag voor D66 en de als grote hoop binnengehaalde nieuwe partijleider Sigrid Kaag. Haar optreden voorafgaand aan en tijdens de evacuatie van mensen in nood in Afghanistan, zetten kwaad bloed in de Kamer. ‘De minister heeft ons niet kunnen overtuigen dat ze in de crisis voldoende regie en leiderschap heeft getoond’, sprak Piri tijdens een debat waarin Kaag vanuit alle hoeken van de Kamer de wind van voren kreeg: ‘Er is te lichtzinnig en te laat gehandeld.’

Kaag zelf trok uiteindelijk het boetekleed aan en gaf toe de situatie volkomen verkeerd te hebben ingeschat. Het speet haar zeer, zei ze. Die boetedoening mocht niet baten. Welke conclusies de al demissionair zijnde Kaag verbindt aan de aangenomen motie, moet nog blijken. Nadat Mark Rutte in april een breed gesteunde motie van afkeuring moest ondergaan, was Kaag stellig: ‘Ik zou er mijn conclusies aan verbinden. Maar ik ben een ander mens.’

Voor komend weekend staat er een heidag – letterlijk – op de agenda voor Kaag. Informateur Johan Remkes heeft de leiders van D66, VVD en CDA uitgenodigd voor een dag op de Hilversumse hei om de mogelijkheden van een nieuw kabinet te bespreken. De sfeer tussen de twee grootste partijen bij de laatste verkiezingen was al gespannen, dat werd er niet beter op toen Kaag in haar HJ Schoo-lezing uithaalde naar Rutte, zonder hem overigens bij naam te noemen. Bij de debatten erna wilden beiden opzichtig niet op de toespraak ingaan.

De officiële stemming voor de motie vindt donderdagavond plaats. Hoewel nog niet bekend is wat Kaag zal doen met de stemmingsuitslag, heeft Bijleveld vast laten weten gewoon op haar plek te blijven.

Geef een reactie

Laatste reacties (287)