Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer legt miljardeninvestering verpleeghuiszorg vast, zonder het zelf te weten

  •  
18-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
24867279456_21327fbb8c_o
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een investering in de verpleeghuiszorg van 2 miljard euro, zonder dat ze het zelf in de gaten had. Dat schrijft de Volkskrant. Bij veel fracties is men nu kwaad op verantwoordelijk PvdA-secretaris Martin van Rijn. Uit de reconstructie blijkt echter dat de betreffende partijen simpelweg niet snapten waar ze mee akkoord gingen.
Het gaat om nieuwe kwaliteitsrichtlijnen voor het Zorginstituut waarmee de Kamer afgelopen oktober stilzwijgend instemde. Daarmee beseften de fracties echter niet dat de politiek daarmee een groot deel van de zeggenschap uit handen gaf. Verpleeghuizen kregen in januari de opdracht extra personeel in te zetten, waarvoor het kabinet juridisch verplicht is financiële middelen te leveren. Een deel van de Kamer vreest nu dat ze per ongeluk akkoord zijn gegaan met een investering die de betaalbaarheid van de verpleeghuiszorg onder druk zet.
Dat het volgende kabinet juridisch vastzit aan die extra investering, kwam aan het licht aan de onderhandelingstafel voor de te vormen coalitie. Daar kregen de partijen te horen dat de investering ‘een voldongen feit’ is, iets waar de onderhandelaars totaal verrast door waren. Er wordt nu gezocht naar manieren om de nieuwe normen uit te voeren met ‘slechts 1,3 miljard euro’ in plaats van 2,1 miljard , maar ook dat bedrag is fors hoger dan wat de partijen in hun verkiezingsprogramma hadden gereserveerd.
De kritiek op Van Rijn luidt nu dat hij onvoldoende zou hebben gewaarschuwd voor de gevolgen van de nieuwe richtlijnen. Zo vindt D66-Kamerlid Vera Bergkamp dat de demissionaire staatssecretaris in overleggen en debatten ‘de omvang en het juridische verplichtende karakter niet heeft aangegeven.’
Onzin, vinden medestanders van Van Rijn. In de aanloop naar de verkiezingen probeerden alle partijen elkaar te overschreeuwen om de kiezer te paaien met de belofte van extra zorg. Nu blijkt dat ze – per ongeluk – die belofte nakomen, zijn ze boos. Dat de schuld inderdaad bij de fracties zelf gezocht moet worden, wordt ook binnen die fracties door sommigen erkend. Dat bij een oordeel van het Zorginstituut de Kamer de portemonnee moet trekken, ‘staat gewoon in de wet’, aldus een ingewijde. ‘Dat hadden de specialisten moeten weten.’

Meer over:

politiek, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.