Laatste update 11:40
25

Kamer na vernietigend TNO-rapport: Stint had nooit de weg op gemogen

De Stint had nooit de openbare weg op gemogen. Dat concluderen Tweede Kamerleden naar het vernietigende rapport dat TNO donderdag publiceerde over de omstreden bolderkar. Uit het rapport blijkt dat de Stint op geen enkel vlak voldeed aan de veiligheidseisen en derhalve niet geschikt is voor personenvervoer.

De Stint was sinds 2011 te zien op straat en kreeg de kwalificatie ‘bijzondere bromfiets’. Vooral kinderopvangcentra maakten gretig gebruik van de Stint om kinderen mee te vervoeren. In september van dit jaar ging dat gruwelijk mis toen een Stint afsloeg en niet meer kon worden opgestart op een spoorwegovergang. Vier kinderen kwamen om het leven.

Een dag na het ongeluk nam minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat direct de beslissing de Stint van de weg te halen. Uit een onderzoek van RTL Nieuws bleek later dat de minister daarbij voorbarig gehandeld zou hebben en dat ze tegenover de Kamer selectief uit een rapport van het Nationaal Forensisch Instituut had geciteerd. Meerdere kinderopvangcentra lieten weten in de problemen te komen door het gebrek aan vervoer. Een opvang uit Almere spande een kort geding aan tegen de beslissing van de minister, maar verloor dat.

Na verschijnen van het rapport van TNO waaruit blijkt dat de Stint onveilig is en bij de toelating op de openbare weg niet goed getest is, zei VVD-Kamerlid Dijkstra: ‘Het toetsingkader was destijds niet op orde en het toezicht was niet goed. Dat is triest.’ Ook zei hij te hopen dat de Tweede Kamer er lessen uit leert. Of de Stint na aanpassingen wel de weg weer op mag, is nog niet bekend. Het TNO-rapport wordt binnenkort eerst uitgebreid besproken in de Kamer.

Bron: NOS, cc-foto: Tulp8

Geef een reactie

Laatste reacties (25)