Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgen om 'grote datahonger' van de overheid

  •  
31-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
medische_gegevens
 
De Tweede Kamer wist het niet en patiënten weten het niet. Alleen het ministerie van Volksgezondheid van minister Edith Schippers en de zorgverzekeraars waarmee zij de afspraken maakte wisten het: sinds begin van dit jaar worden de medische gegevens van Nederlanders intensiever gekoppeld en geanalyseerd. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.
De minister maakte afspraken met vijf partijen om patiëntgegevens meer te koppelen. De partijen met wie ze de afspraken maakte zijn Zorgverzekeraars Nederland, Vektis, NZa, IGZ en Zorginstituut Nederland.
Antidepressiva Het gaat over verschillende soorten medische gegevens, zoals bijvoorbeeld declaratiedata. Daarin zit veel informatie van patiënten over psychische stoornissen en de medicijnen die ze gebruiken zoals bijvoorbeeld antidepressiva. Voordat de afspraken waren gemaakt, gaven de zorgverzekeraars deze gegevens aan één bedrijf: Vektis. dat was voor onderzoek naar onder andere de effectiviteit van behandelmethodes. Nu zijn er opeens vier extra partijen die over de gegevens beschikken.
Een verontruste arts meldde de wijzigingen bij de Volkskrant, waarna het balletje ging rollen. Volgens de arts is door de nieuwe afspraken het beroepsgeheimen gevaar en wordt de kans groter dat commerciële bedrijven de patentgegevens in handen krijgen, met alle gevolgen van dien.
‘Informatiemakelaar’ Minister Schippers zou vorig jaar september toestemming hebben gegeven de medische gegevens te koppelen en te verspreiden via een zogeheten ‘informatiemakelaar’. Zorgverzekeraars kunnen deze gegevens ook opvragen en patiënten geven daar geen toestemming voor.
In de Volkskrant wordt stevige kritiek op de afspraken geuit. Zo waarschuwt Jos Dute, bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht in Nijmegen:
"De patiënt heeft geen keus. Het zijn declaratiegegevens, en die gaan nu gebruikt worden voor een ander doel dan de financiële afhandeling van de behandeling."
Ook adviseur over informatie in de zorg Hugo de Vos, is kritisch:
"Dit weerspiegelt een grote datahonger en de verwachting dat alles te voorspellen is als je alle data van alle Nederlanders maar hebt, zonder dat goed is nagedacht of het middel het doel legitimeert."
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het om de gegevens van 2012 gaat en dat alle gegevens geheel ‘geanonimiseerd en beveiligd’ zijn, maar volgens de Volkskrant spreken experts dat tegen.
Lees het hele verhaal in de Volkskrant van dinsdag: ‘ Kamer niet ingelicht over breder delen zorgdata
CC foto: Pixaby
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.