20

Kamer: Parlementaire enquête naar crisis

SP, CDA, VVD willen alle feiten boven tafel krijgen … enquête betekent verhoren onder ede

SP, CDA en VVD, samen een meerderheid in de Tweede Kamer, willen dat het tweede deel van het onderzoek naar de financiële crisis wordt gehouden als parlementaire enquête. Volgens VVD-er Weekers liggen er met name nog veel vragen voor Wouter Bos, voormalig minister van Financiën en voor Nout Wellink van de Nederlansche Bank.


Het tweede deel van het onderzoek van de Commissie De Wit richt zich op de aanpak van de crisis en de miljarden euro’s aan steun aan de financiële sector.

 De Volkskrant schrijft:

In tegenstelling tot een parlementair onderzoek kunnen bij een enquête betrokkenen wel onder ede gehoord worden. VVD-Kamerlid Frans Weekers noemt dit van belang, omdat hij zich afvraagt of De Wit in het eerste deel van het onderzoek wel de onderste steen boven heeft gekregen.
CDA-Kamerlid Elly Blanksma pleitte eerder op de dag al voor een parlementaire enquête. De VVD wil dat de Kamer volgende week debatteert over de kritiek van de commissie.

Video: Democratisch senator Carl Levin wast tijden een verhoor van het Amerikaanse Congres een bankier van Goldman Sachs de oren over diens financiële praktijken die leidden tot het ontstaan van de bankencrisis. 

 Lees ook: Commissie De Wit waarschuwt voor herhaling crisis

Geef een reactie

Laatste reacties (20)