75

Kamer: Rutte moet nú openheid geven over villa Oranjes

Kamerbreed verontwaardiging over geheimhouding betaling via belastingparadijs

De Tweede Kamer eist een brief van minister-president Rutte (VVD) over de vakantievilla van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. Dat meldt de Volkskrant. Aanleiding is berichtgeving over de geldstromen rond de villa. Het prinselijk paar heeft rekeningen betaald in “verschillende landen”. In ieder geval een daarvan, voor de courtage van de makelaar, werd betaald via het belastingparadijs Jersey.

De betalingen van de Oranjes zijn destijds, ongeveer een jaar geleden, alleen besproken in de Tweede Kamercommissie voor Inlichten- en Veiligheidsdiensten, zo schreef de Volkskrant woensdag. Deze zogenoemde ‘commissie-stiekem’ heeft zwijgplicht, omdat er ook staatsgeheimen ter sprake kunnen komen. Zo hebben toenmalig demissionair premier Balkenende en minister Hirsch Ballin van Justitie de kwestie uit het publieke debat weten te houden.

Het politieke debat over de villa in Machangulo woedde toen hevig. In de Kamer is verontwaardiging ontstaan over de verstrekking van extra informatie aan een geheime commissie juist in deze periode. De Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft daarom, op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, donderdagochtend besloten een brief te eisen waarin de premier drie vragen moet beantwoorden, aldus de Volkskrant.

In welke landen heeft de prins welke rekeningen voor de aankoop- en bouwrechten van de villa betaald? Waarom is de informatie, en dan nog slechts gedeeltelijk, gedeeld met de commissie-stiekem en niet openbaar gemaakt? Hoe staat het met de verkoop van de villa, waarvan de prins al in november 2009 afstand heeft gedaan?

De premier werd door de commissie tevens verzocht de schriftelijke vragen die SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag al stelde, tegelijk met de brief te beantwoorden. Van Raak wil de verzekering van Rutte dat de commissie-stiekem niet als ‘dumpplaats voor onwelgevallige informatie’ wordt gebruikt.

Lees meer bij de Volkskrant: Kamer stelt Rutte ultimatum over villa Oranjes

Geef een reactie

Laatste reacties (75)