79

Kamer: Sancties voor scholen die niet aan LHBTQ-voorlichting doen

Scholen moeten verplicht hun leerlingen voorlichten over verschillen in seksuele voorkeur en lessen verzorgen over LHBTQ-acceptatie. Wie dat niet doet, kan rekenen op sancties. Dinsdag stemde de Tweede Kamer in met die twee voorstellen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Het aandacht schenken aan seksuele diversiteit is al verplicht sinds 2012, toch legt een op de vijf scholen in het primair en voortgezet onderwijs die verplichting nog altijd naast zich neer. Daar moet een einde aan komen, vindt Van Dijk. Hij wil dat het kabinet voortaan ‘niet aarzelt’ om scholen die in gebreke blijven een boete of andere sanctie op te leggen.

Ook wil Van Dijk dat mbo’s voortaan verplicht aandacht besteden aan voorlichting over homo-acceptatie. Twee op de vijf scholen behandelen op dit moment seksuele diversiteit en weerbaarheid niet en ook daar moet verandering in komen. Een meerderheid van de Kamer is het daarmee eens, tot grote vreugde van Van Dijk: ‘Juist op ROC’s, waar leerlingen een leeftijd hebben waarop homodiscriminatie veel voorkomt, is voorlichting cruciaal.’

Partijen die tegen beide voorstellen stemden zijn VVD, SGP en Forum voor Democratie. CDA en de ChristenUnie gingen akkoord met het eerste voorstel, maar stemden tegen de verplichte voorlichting op mbo’s.

Bron: De Telegraaf / cc-foto: SP

Geef een reactie

Laatste reacties (79)