70

‘Kamer stelt onzinnige en slechte vragen’

Jonge ambtenaren pleiten voor minder Kamervragen ... Geen steun van Kamervoorzitter Verbeet

De jonge garde van ambtenaren is kritisch over wat de Tweede Kamer met hun werk doet. Het beantwoorden van Kamervragen is volgens driekwart soms echt voor niks, terwijl bijna tweederde vaak het gevoel heeft dat de vragen alleen voor de bühne worden gesteld. Minder Kamervragen is de oplossing.

Door redactie Joop

Bijna driekwart van de jonge ambtenaren (tot 35 jaar) heeft soms het gevoel dat ze werk ten behoeve van de Tweede Kamer voor niks doen, zo blijkt uit een enquête van de stichting Jonge Ambtenaren in samenwerking met tijdschrift Re:public. Aanleiding van het onderzoek: Jonge Ambtenarendag, vandaag.

Het werk van deze jonge ambtenaren bestaat deels uit het samenstellen van dossiers die worden gebruikt bij de beantwoording van Kamervragen, spoeddebatten en algemene overleggen. Dat werk wordt door de meerderheid overwegend nuttig genoemd, ook al worden de behandeling geregeld afgeblazen. Wel heeft bijna tweederde van de jonge ambtenaren regelmatig het gevoel dat Kamervragen alleen voor de bühne worden gesteld. Reactie van een jonge ambtenaar:

Vragen gaan vaak over de waan van de dag en over de voorpagina van de krant. Ook lijkt het meer te gaan om het stellen van de vraag dan om het antwoord.”

De ambtenaren klagen ook over suggestieve, onzinnige en kwalitatief slechte vragen. “Soms is één blik in het wetboek voldoende om zelf het antwoord te weten.”

Bijna 80% van de ondervraagden zegt dat er een systeem moet komen om het aantal Kamervragen en debatten te beperken. Als suggestie wordt geopperd om een evenredige verdeling te doen; kleine partijen mogen dan minder vragen stellen.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet deelt de mening van de jonge ambtenaren niet. Ze wijst erop dat er meer partijen zijn dan vroeger, en dus ook meer gestelde vragen.

Er zijn ook meer partijen die een expressieve vorm van politiek bedrijven, zoals de Partij voor de Dieren. Dat heeft veel invloed op de manier van denken over dierenwelzijn en dat komt onder meer door het stellen van Kamervragen.”

Verbeet is het met de ambtenaren eens dat Kamerleden niet naar de bekende weg moeten vragen.

In Den Haag is bezuinigen op het ambtenarenapparaat dezer dagen een populair thema. Uit het onderzoek blijkt dat de jonge ambtenaren daar wel iets in zien. Zolang het kabinet maar duidelijke keuzes maakt en niet de kaasschaaf hanteert, kunnen de ambtenaren met bezuinigingen leven.

Foto: risastla (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (70)