66

Kamer stemt in met verbod onverdoofde (rituele) slacht

Ontheffing voor joodse en islamitische rituele slacht, als kan worden aangetoond dat het dier niet extra lijdt. PVV'er mag tegenstem niet zelf toelichten

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een verbod op het onverdoofd slachten, zo meldt De Pers. Joodse en islamitische slachthuizen kunnen een ontheffing krijgen om toch onverdoofd te slachten als zij kunnen aantonen dat een dier bij de rituele slacht niet extra lijdt. Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, moet nu haar initiatiefwetsvoorstel nog verdedigen in de Eerste Kamer.

In de Tweede Kamer kreeg Thieme grote steun: 116 leden stemden voor, 30 waren tegen. Bij de PvdA weken de Kamerleden Tanja Jadnanansing, Angelien Eijsink en Metin Çelik af van het fractiestandpunt. Zij stemden tegen het verbod. Bij de PVV deed Wim Kortenoeven dat ook, zo schrijft De Pers.

Over het verbod is de afgelopen tijd een felle discussie gevoerd. Verscheidene belangengroeperingen meldden zich bij Kamerleden met petities voor of tegen een verbod. Binnen de Kamer zijn de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP tegen, omdat het verbod volgens hen de vrijheid van godsdienst aantast.

De enige PVV’er die tegen het voorstel heeft gestemd, Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven, mocht na afloop van de stemming niet zelf toelichten waarom hij dat heeft gedaan. In de fractie is afgesproken dat PVV-leider Geert Wilders het woord zal voeren over de kwestie, zei Kortenoeven. Wilders heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Kortenoeven staat bekend als vriend van Israël. De joodse gemeenschap is fel tegen het verbod, zo meldt onder andere de Volkskrant.

Lees meer bij De Pers: Kamer verbiedt rituele slacht

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (66)