25

Kamer stopt spookrijder Eurlings

CDA-minister maakt 180˚-draai: Niet ANWB maar parlement beslist over kilometerheffing

Minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) heeft dinsdag tijdens het vragenuur aan de Tweede Kamer beloofd dat het niet de ANWB, maar de Kamer zal zijn die over de invoering van de kilometerheffing beslist. Hij kwam hiermee terug op eerdere uitpspraken dat hij dit besluit zou laten afhangen van een enquête onder de leden van de ANWB. “Ik heb op geen enkele manier de Tweede Kamer willen desavoueren”, aldus de CDA-minister.

Door redactie Joop

De bewindsman was door D66-Kamerlid Boris van der Ham naar de Kamer geroepen, omdat hij vrijdag in het NOS-journaal verklaarde dat de heffing er niet komt, als de ledenraadpleging van de ANWB ertoe zou leiden dat de organisatie zich tegen de heffing zou keren.

Verschillende partijen in de Kamer reageerden ontzet op de suggestie dat Eurlings een dergelijk besluit zou laten afhangen van een belangenorganisatie en niet van de politieke besluitvorming. “Wie regeert er nou?”, vroeg Van der Ham.

De minister leek geschrokken van de commotie die zijn woorden teweeg hadden gebracht en zei alleen maar open te staan voor de resultaten van de ANWB-peiling en hun verbeterpunten serieus te nemen. Hij wilde een signaal afgeven om de ANWB “erbij te houden”. Want, zo meent de minister, zonder de steun van ANWB komt het betalen per gereden kilometer er niet.

Toch wilde Eurlings benadrukken dat de Kamer het laatste woord heeft. “Dat is een waarheid als een koe; ik heb ook nooit anders beweerd.” Als de ANWB vindt dat er dingen beter kunnen, zal de verkeersminister wijzigingsvoorstellen indienen bij de Tweede Kamer.

cc-foto: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (25)