Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer tegen patenten op eigenschappen planten

  •  
02-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_planten_in_lab_300
Meerderheid voor motie van SP
De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die moet zorgen dat het kweken van planten niet wordt belemmerd door patenten van multinationals.
Door de mogelijkheid van octrooiering worden steeds meer planteigenschappen privé bezit. We zijn blij dat bedrijven nieuwe soorten planten ontwikkelen die ervoor zorgen ze beter bestand zijn tegen bepaalde ziektes, of in andere klimaattypen beter kunnen overleven, maar als op al deze planteigenschappen octrooi wordt aangevraagd, komt onze voedselvoorziening in handen van een steeds kleiner wordend groepje mega multinationals en stokt de ontwikkeling. De machtspositie van deze multi-nationals ten opzichte van de boeren en de zogeheten ‘veredelingsbedrijven’ slaat op deze manier volledig door.
Dat kan grote gevolgen hebben, aldus Van Gerven:
Uit onderzoek blijkt dat door octrooiering van planteigenschappen innovatie wordt belemmerd en uiteindelijk ook de voedselvoorziening gevaar loopt. Zaaigoed wordt duurder, en ontwikkeling van nieuwe gewassen die voortbouwen op goede nieuwe eigenschappen wordt tegengewerkt. Dit allemaal ter meerdere glorie van de multinationals, en ten koste van de boer en de kwekers.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.