17

Kamer tegen patenten op eigenschappen planten

Meerderheid voor motie van SP

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die moet zorgen dat het kweken van planten niet wordt belemmerd door patenten van multinationals.

SP-kamerlid Henk van Gerven:

Door de mogelijkheid van octrooiering worden steeds meer planteigenschappen privé bezit. We zijn blij dat bedrijven nieuwe soorten planten ontwikkelen die ervoor zorgen ze beter bestand zijn tegen bepaalde ziektes, of in andere klimaattypen beter kunnen overleven, maar als op al deze planteigenschappen octrooi wordt aangevraagd, komt onze voedselvoorziening in handen van een steeds kleiner wordend groepje mega multinationals en stokt de ontwikkeling. De machtspositie van deze multi-nationals ten opzichte van de boeren en de zogeheten ‘veredelingsbedrijven’ slaat op deze manier volledig door.

Dat kan grote gevolgen hebben, aldus Van Gerven:

Uit onderzoek blijkt dat door octrooiering van planteigenschappen innovatie wordt belemmerd en uiteindelijk ook de voedselvoorziening gevaar loopt. Zaaigoed wordt duurder, en ontwikkeling van nieuwe gewassen die voortbouwen op goede nieuwe eigenschappen wordt tegengewerkt. Dit allemaal ter meerdere glorie van de multinationals, en ten koste van de boer en de kwekers.

Foto: Lawrence Berkeley National Laboratory (Flickr CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (17)