2

Kamer van Koophandel stopt eindelijk met bulkverkoop gegevens

De Kamer van Koophandel (KvK) stopt met het in bulk doorverkopen van adresgegevens van ingeschrevenen in het register. Dat meldt de NOS. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft beslist dat de handel van de KvK in strijd is met de privacywet.

Het ongevraagd doorverkopen van de gegevens is veel ondernemers al lange tijd een doorn in het oog. Vooral kleine zelfstandigen worden na inschrijving bestookt met ongevraagd mails en telefoontjes van bedrijven, die in bulk adresgegevens hebben opgekocht van de KvK.

Vorig jaar al liet de Autoriteit Persoonsgegevens weten dat de handelswijze van de KvK ongewenst was en zei verder onderzoek te zullen doen. Over een bijkomend probleem van die handelswijze schreef Joop destijds:

Buiten het ongewenste reclame-aspect is er nog een – misschien wel nijpender – probleem met het feit dat de KvK zo losjes omspringt met de gegevens van zzp’ers. Journalisten, bekende mediafiguren en artiesten zijn vaak ook zelfstandigen, die hun onderneming bovendien noodgedwongen registreren op hun huisadres. Waardoor kwaadwillenden zoals trollen, stalkers en bedreigers heel gemakkelijk het huisadres en 06-nummer van hun slachtoffers kunnen achterhalen. Sinds kort is het mogelijk om je in te schrijven met het adres van een opdrachtgever, maar dat blijkt in de praktijk nogal een gedoe en is vaak nog steeds meer informatie dan je zelf zou willen delen.

Wie in Nederland wil ondernemen moet zich verplicht inschrijven in het register. De Kamer van Koophandel haalt ongeveer 40 tot 50 procent van zijn inkomsten uit eigen activiteiten, waaronder de verkoop van data. Aan het verkopen in bulk komt vanaf 1 juli een einde. Het is dan voor bedrijven nog wel mogelijk om op kleine schaal adressen te kopen. De Tweede Kamer ging eerder al akkoord met een maatregel waardoor adressen van zelfstandigen voortaan afgeschermd kunnen worden.

Kijk ook: Kamer van Koophandel kan niet lachen om ongevraagde verkooppraatjes

cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (2)