Laatste update 15:33
25

Kamer verkeerd voorgelicht met ‘nepbewijs’ over stopzetten kindertoeslag

De Belastingdienst selecteerde niet alleen op het hebben van een tweede nationaliteit bij het stopzetten van kinderopvangtoeslag, maar heeft ook nepbewijs gebruikt om een gastouderbureau, en honderden ouders, onterecht keihard aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw.

RTL Nieuws schrijft:

De dienst heeft onjuiste en verouderde informatie gebruikt en dit tot op de dag van vandaag verzwegen. Op basis van die informatie informeerde staatssecretaris Snel (Financiën) de Tweede Kamer verkeerd, in een affaire waarvoor hij eerder diep door het stof moest.

De foutieve informatie betreft gastouderbureau Dadim uit Eindhoven. Volgens de Belastingdienst zouden ‘signalen’ van de GGD in 2013 aanleiding zijn geweest voor een onderzoek naar dit bureau, wegens vermoedens van georganiseerd misbruik en fraude. Volgens RTL Nieuws klopt daar echter niets van en was de Belastingdienst hiervan op de hoogte:

Snel herhaalde dit, ook na een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman over de hardhandige en onterechte stopzetting van betaling van toeslagen. Betrokken GGD’s melden nu officieel dat de lezing van de Belastingdienst en Snel helemaal niet waar is. Zij zeggen dat ze in 2013 zulke signalen helemaal niet hebben gegeven, omdat daar geen aanleiding voor was. Uit ons onderzoek blijkt dat een ongedateerd, oud rapport uit 2011 de basis vormde voor de beschuldigingen. Dit rapport werd in een rechtszaak niet geaccepteerd. Niet vermeld werd dat er na onderzoek en herinspectie door GGD’s in 2012 juist ‘positieve bevindingen’ waren over dit bureau. Dat was ook tweemaal zo in 2013 en in 2014. Toch blijft Snel de verouderde beschuldigingen uit 2011 letterlijk herhalen.

De Belastingdienst heeft geen verklaring voor het gebruik van de onjuiste informatie en kan niet zeggen of staatssecretaris Menno Snel daarvan op de hoogte is, maar geeft aan de ‘onderste steen boven’ te willen hebben.

Lees ook op Joop: Belastingdienst selecteerde op tweede nationaliteit bij stopzetten kindertoeslag

Cc-foto: Helgi Halldórsson

Geef een reactie

Laatste reacties (25)