Laatste update 19:55
12

Kamer stemt in met verlenging militaire missies Mali en Afghanistan

Een meerderheid van de Tweede Kamer heef dinsdag ingestemd met het verlengen van de militaire missies in Mali en Afghanistan. De verlenging zal in eerste instantie voor één jaar zijn, eind 2018 wordt besloten of de missies ook daarna nog door zullen gaan.

Het stemmen in de Kamer was dinsdag min of meer een formaliteit, aangezien het vorige kabinet in september al bij de bondgenoten had bevestigd dat Nederland nog een jaar langer zou bijdragen aan de missies in Mali en Afghanistan. Dat was volgens Rutte-II nodig, omdat vanwege de lange formatieonderhandelingen de voorbereidingstijd van de militairen in de knoop zou komen. In januari gaat de nieuwe lichting militairen al weg.

De PVV, Partij voor de Dieren, DENK en de SP stemden tégen verlenging van de missies. In het geval van de SP was dat omdat de partij vindt dat er bij lange na niet voldoende bekend is over de problemen met het materieel en in hoeverre die nu opgelost zijn. In juli 2016 kwamen twee Nederlandse militairen in Mali om het leven bij een oefening met ondeugdelijke mortiergranaten. Uiteindelijk bleek dat de slechte staat van het materiaal al veel langer bekend was en bewust was genegeerd. Dat leidde tot het opstappen van toenmalig minister van Defensie Hennis en Commandant der Strijdkrachten Middendorp.

De nieuwe minister van Defensie Ank Bijleveld zei dinsdag over het verlengen van de missie dat ze naar de missie heeft gekeken ‘met de vraag in mijn achterhoofd: Zou ik mijn eigen kinderen op missie sturen?’. Daarna kwam ze voor zichzelf tot de conclusie dat ze dat inderdaad zou doen. Ze voegde er wel aan toe:

Ik zend de militairen uit met een gerust hart, voor zover dat kan, maar we moeten ons ook realiseren dat het mannen en vrouwen zijn die daar met gevaar voor eigen leven rondlopen. Het is geen veilig gebied. Maar wat we eraan konden doen, hebben we gedaan.

De enige partij van wie niet duidelijk is of ze voor of tegen de verlenging is, is het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Terwijl Baudet eerder nog veel stennis maakte in de Kamer door gehuld in een militair vest de slechte kwaliteit van de uniformen aan te kaarten, kon hij het dinsdag niet opbrengen om in de Kamer aanwezig te zijn om mee te stemmen. Verrassend was dat overigens niet, Baudet is zelden aanwezig in de Tweede Kamer.

Bron: Volkskrant / cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (12)