193

Kamer verprutst afschaffen langstudeerboete

Studentenorganisaties boos: 'Dit is politieke onwil' ... PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing: 'Aanzien politiek loopt vandaag stevige deuk op' ... Tegenstanders langstudeerboete vinden geen alternatief, voorwaarde voor staatssecretaris Zijlstra om boete te schrappen

Studentenorganisaties zijn boos over uitblijven van een besluit over de langstudeerboete, meldt de NOS. Ze verwijten de Tweede Kamer ‘politieke onwil’. “Studenten hadden vandaag zekerheid moeten krijgen”, zegt Heijneman, voorzitter van de Landelijk Studentenvakbond (LSVb).


Update 16.50
Volgens Heijneman was het debat over de langstudeerboete donderdag in de Twede Kamer een wanvertoning en zijn de studenten als speelbal gebruikt. Heijneman tegenover de NOS: “Studenten weten nog steeds niet of ze nou een boete krijgen of niet”.
Ook het ISO en het overkoepelend orgaan van studentenverenigingen LKvV benadrukken dat jongeren totaal niet meer weten waar ze aan toe zijn. De studentenorganisaties eisen duidelijkheid voor het nieuwe collegejaar volgende week begint. “Het is gewoon schandalig dat al die studenten nog steeds niet weten of ze volgende week nou wel of niet drieduizend euro moeten betalen”, zegt Jan Boers van het LKvV. De organisaties beraden zich op acties.
Volgende week debatteert de Kamer waarschijnlijk opnieuw over de langstudeerboete, aldus de NOS.

Eerder
De zes fracties in de Tweede Kamer die tegen een boete voor langstudeerders zijn, hebben er geen alternatief voor kunnen bedenken. Dat meldt de NOS. PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing maakte dit teleurstellende resultaat van drie dagen overleg bekend aan het begin van een debat over de kwestie. Demissionair staatssecretaris Zijlstra wilde de boete alleen schrappen als er een alternatief kwam. Het schrappen van de langstudeerboete zou de schatkist volgens Zijlstra 400 miljoen euro kosten. Vanaf 1 september moeten studenten dus vooralsnog 3000 euro extra betalen als ze meer dan een jaar studievertraging oplopen. Een Kamermeerderheid is nog steeds tegen de boete.

NOS: Geen alternatief langstudeerboete

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (193)