23

Kamer verruimt wet orgaandonatie

Artsen mogen patiƫnt 'warm houden' voor orgaandonatie zonder toestemming familie

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor de nieuwe wet orgaandonatie gestemd. Dat betekent dat artsen in de toekomst handelingen mogen verrichten om orgaandonatie van een stervende voor te bereiden zodat toestemming van familieleden. Schippers benadrukt dat het om ‘voorbereidende handelingen’ gaat. Familieleden mogen altijd zelf nog beslissen of ook werkelijk wordt overgegaan tot orgaandonatie.

Verwacht wordt dat ook de Eerste Kamer met het voorstel van minister Schippers zal instemmen. Onder de voorbereidende werkzaamheden wordt onder andere verstaan het afnemen van bloed, het maken van röntgenfoto’s en het warm houden het lichaam.

Schippers schat in dat met de verruiming van de wet tientallen levens gered kunnen worden. Artsen moeten bij stervende patiënten die van te voren geen donorcodicil hebben getekend, wachten totdat familieleden een keuze hebben gemaakt wel of niet tot orgaandonatie over te gaan. Vaak kunnen deze familieleden niet op tijd bereikt worden, waardoor kostbare tijd verloren gaat. Zo’n zestig procent van de Nederlanders heeft nog geen keuze gemaakt wel over het orgaandonorschap.

De wachtlijst voor organen telde in 2012 1286 mensen. Dat zijn er iets minder dan in 2011. Vanwege een groot tekort aan orgaandonoren drongen specialisten en patiëntverenigingen aan op vergaande maatregelen. Zij willen dat iedereen verplicht wordt zijn of haar keuze kenbaar te maken. In de Kamer pleiten onder andere D66 en de PvdA voor zo’n verplicht registratiesysteem, maar er is nog geen meerderheid voor.

NOS: Wet orgaandonatie verruimd

Geef een reactie

Laatste reacties (23)