0

Kamer verzet zich tegen gaswinning op de Wadden

Nieuwe vergunning moet nog eens vijftien miljard kubieke meter gas opleveren ... GroenLinks niet gerust dat NAM afspraken nakomt

De Tweede Kamer heeft minister Kamp om opheldering gevraagd over de gevolgen van de gaswinning op de Wadden. Minister Kamp van Economische Zaken verstrekte een vergunning om de komende twintig jaar meer gas te winnen. D66, GroenLinks, ChristenUnie en de coalitiefractie PvdA vragen om opheldering.

Het departement van Kamp meent dat de vergunning die is verstrekt alleen een aanpassing is op de bestaande situatie op het Wad. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft op de Wadden echter al meer gas gewonnen dan eerder was toegestaan. Dat deed ze op voorwaarde dat het niet tot extra bodemdaling zou leiden.

De nieuwe vergunning geeft de NAM groen licht voor nog eens vijftien miljard kubieke meter gasopbrengst, mits de norm van maximaal zes millimeter bodemdaling per jaar niet word overschreden.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is er niet gerust op dat NAM zich nu wel aan de afspraken houdt. Natuurmonumenten wil onafhankelijke controle op de vergunningeisen. Wanneer te veel gas uit de grond gehaald wordt zou dat schadelijke gevolgen hebben voor trekvogels. Door te veel bodemsanering zouden banken droogvallen en de vogels geen voedsel meer kunnen vinden.

PvdA-Kamerlid Vos wil van Kamp weten wat er precies gaat gebeuren en stelt dat de natuurwaarden van de Waddenzee voorop moeten staan. VVD en CDA wijzen erop dat de afspraken erover al in 2011 aan het parlement zijn voorgelegd. Het CDA twijfelt nu echter door de ontwikkelingen in Groningen waar gasboringen zouden hebben geleid tot meer aardbevingen. VVD’er Leegte ziet dat verband niet. Volgens hem gaat het op de Wadden om een ander type gas.

Trouw: Op Wad meer gas winnen wekt argwaan (Betaalde editie)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)