19

Kamer: Volkswagen moet geld belastingvoordeel terugbetalen

Coalitiepartij VVD wil eerst 'alle feiten op een rijtje'

Een Kamermeerderheid wil dat het kabinet geld terugvordert van Volkswagen. Het initiatief werd door GroenLinks gedaan en alle partijen ondersteunen het. Dat blijkt uit een steekproef van Nu.nl

Het werd eerder deze week bekend gemaakt dat Volkswagen – naast het gesjoemel met stikstofoxiden in elf miljoen auto’s wereldwijd – 80.000 voertuigen verkocht heeft waar met de meting van CO2-uitstoot geknoeid is.

Het belastingvoordeel dat het autoconcern van de Nederlandse overheid kreeg, was gebaseerd op de zogenaamde lage uitstoot van koolstofdioxide van auto’s zoals de Volkswagen, Seat, Audi en Skoda. Op Nu.nl reageert GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Er zijn nu drie verliezers: de automobilist zonder die schone zuinige auto, de overheid die belastinggeld weggooide, en het milieu.

Daarnaast willen oppositiepartijen SP, CDA en D66 ook dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) een terugvordering vraagt aan Volkswagen. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert benadrukt dat het autoconcern op dezelfde manier behandeld moet worden als burgers die  een te hoge uitkering ontvangen. Ook coalitiepartij PvdA staat achter het initiatief. Kamerlid Duco Hoogland zegt:

Volkswagen heeft de boel misleid bij de verkoop van zijn auto’s. Dat geld moet terug naar de belastingbetaler.

De VVD is minder stellig en is nog niet van plan het geldbedrag terug te vragen. De partij zegt eerst ‘alle feiten op een rijtje zetten’ te willen zetten. 

cc foto: JT

Geef een reactie

Laatste reacties (19)