Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer voor scheiding spaar- en zaken-activiteiten banken

  •  
22-10-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
kamer_300.jpg
Update: Drie moties oppositie aangenomen ... Kabinet nu ook voor financiële transactietaks ... GroenLinks pleit voor splitsing in spaar- en zakenbanken ... Irrgang: kabinet wil een politieke unie optuigen waar totaal geen draagvlak voor is onder de bevolking ... Uniek, Kamer vergadert op zaterdag
De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 hebben zaterdag steun gekregen van de regeringspartijen VVD en CDA voor een drietal moties. De moties gingen onder andere over duurzame hervormingen in Europa en over het onderscheid tussen nuts- en spaaractiviteiten binnen banken.
Update: De Kamer heeft vandaag drie moties van de oppositie aangenomen. De belangrijkste stelt dat banken die zowel een spaarbank als een zakenbank zijn, deze activiteiten scheiden. GroenLinks fractievoorzitter Jolande Sap wees op wat ze de ‘ongelukkige situatie waarbij banken met spaargeld risicovolle transacties kunnen aangaan’ noemde. “Als ze de mist ingaan zitten ze niet zelf op de blaren, maar dwingen ons belastingbetalers om het op te lossen.”, aldus Sap. Volgens Sap moeten we terug naar de situatie van begin jaren 90, toen de activiteiten nog gewoon gescheiden waren.
Het kabinet betoonde zich in het debat voorstander van een financiële transactietaks, waar het zo’n belasting op financiële handelingen door banken eerder nog ,,helemaal niks’’ noemde. Premier Rutte gaf in het Kamerdebat aan dat hij erover gesproken heeft met de Franse president Nicolas Sarkozy. De taks wordt een groot onderwerp op de top van G20-landen binnenkort, voorspelde Rutte. Hij zei wel dat je er ,,buitengewoon terughoudend’’ mee moet zijn als andere landen de taks niet invoeren. Premier Mark Rutte gaf aan het eens te zijn met het voorstel dat banken die steungeld krijgen uit het Europese noodfonds geen bonussen meer mogen uitbetalen. ,,Als banken gebruik maken van staatssteun, ook uit het EFSF, dan ben ik niet voor het uitkeren van bonussen”, aldus de premier.
Tot ergernis van de Kamer wilde Rutte vandaag niet ingaan op de Nederlandse inzet bij de gesprekken in de Europese Unie over de aanpak van de eurocrisis. Vooral de SP en de ChristenUnie vonden dat bezwaarlijk.
“De Kamer heeft er recht op te weten hoe het kabinet denkt over bijvoorbeeld het noodfonds”, stelde ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob. “Ik snap werkelijk niet waarom u niet gewoon kunt vertellen wat de Nederlandse positie is. Dat is toch geen geheim?”, zei SP’er Ewout Irrgang tegen Rutte.
Irrgang waarschuwde het kabinet niet meer bevoegdheden over te dragen aan Brussel. Volgens Irrgang neemt het kabinet, gesteund door PvdA, GroenLinks en D66, ten onrechte de vlucht naar voren:
Zij willen een politieke unie optuigen waar totaal geen draagvlak voor is onder de bevolking. De euro laat zien dat de eenwording van Europa te snel is gegaan. De bevolking haakt massaal af en juist op dat moment besluiten deze partijen om de invloed van gewone mensen nog verder te beperken.
Irrgang benadrukte in het debat dat de eurocrisis een direct gevolg is van de bankencrisis die begon in 2008. Irrgang: 
Die financiële crisis hebben we volledig te danken aan de bankiers die waanzinnige risico’s hebben gelopen en aan politici die dit gedrag alle ruimte hebben gegeven. De eurocrisis van vandaag is het gevolg van die roekeloze politiek. De bankencrisis was de lont in het kruidvat. 
Volgens Irrgang is het al anderhalf jaar duidelijk dat de Griekse schuld deels moest worden afgeschreven:
Het Griekse probleem is nog altijd niet opgelost. Sterker nog: door af te wachten zijn de Griekse problemen besmettelijk geworden. De belangen van de banken wegen nog altijd zwaarder dan de belangen van burgers. Zij draaien nu op voor de kosten in plaats van de banken zelf.
Irrgang bepleitte dan ook geen verhoging van het Europese noodsfonds – zoals het kabinet voorstelt – maar een direct schuldsanering van Griekenland en een keiharde aanpak van speculanten en de financiële sector.
D66-kamerlid Wouter Koolmees vindt dat:
Steun voor Griekenland en vergroting van het noodfonds moeten gepaard gaan met versterking van de Europese Unie en het oplossen van politieke problemen.
Volgens Koolmees moeten de buffers van de banken worden versterkt, het noodfonds vergroot en moeten de lidstaten in problemen economische hervormingen doorvoeren. D66 mist de urgentie om nu te hervormen en in te grijpen, niet alleen bij de politiek leiders in Europa, ook bij het kabinet. Koolmees wijst bijvoorbeeld op het kabinetsvoorstel voor een financiële eurocommissaris. “Teleurstellend”, noemt hij de uitwerking van dit voorstel. “Dit is niet de commissaris met spierballen á la de Mededingings-Kroes die wij voor ogen hadden. De echte beslissingsbevoegdheid blijft liggen bij de Europese Raad, waar landen, zonder democratische controle, hun eigen sancties en aanbevelingen moeten opleggen. Was dat niet juist het probleem bij de eerste test van het stabiliteits- en groeipact? Waren het niet juist de lidstaten zelf die de regels aanpasten toen het even tegen zat?” Koolmees prees de PvdA die tijdens het debat vandaag aangaf niet langer tegen overdracht van bevoegdheden aan Europa te zijn. Eerder ondertekende de PvdA wel de motie-Slob (ChristenUnie), die zich uitsprak tegen overdracht van soevereiniteit aan de EU. “Welkom terug in het Europese kamp”, zo zei Koolmees tegen PvdA-Kamerlid Albayrak.
De NOS schrijft:
De Kamer keert vandaag vervroegd terug van herfstreces voor een debat met premier Rutte over de EU-top van morgen. Het is voor het eerst sinds 1918 dat de Kamer op zaterdag bijeenkomt. De verwachtingen voor de Brusselse top zijn getemperd, na de aankondiging van een eventuele vervolgtop aanstaande woensdag. Minister De Jager zei vanmorgen in Brussel dat hij niet verwacht dat er morgen besluiten worden genomen. Hij is niet bij het debat omdat hij in Brussel bij een vergadering is met zijn collega-ministers van Financiën.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.