Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer wil af van Europees aanbesteden in thuiszorg

  •  
09-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
collega_s_150.jpeg
Marktwerking in thuiszorg heeft ontslagen en slechtere zorg tot gevolg
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de verplichte Europese aanbesteding in de thuiszorg. Dat bleek woensdag in een debat over een initiatiefwetsvoorstel van SP-leider Agnes Kant.
Door redactie Joop
De verplichte aanbesteding geldt sinds januari 2007. Gemeenten moesten volgens de nieuwe wet op de thuiszorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de op Europees niveau op zoek naar de voordeligste zorgaanbieder.
Het uitgangspunt van Europees uitbesteden is dat elke aanbieder in de hele EU een eerlijke kans heeft om een opdracht te verwerven. Maar het leidde vooral tot veel ontslagen en slechtere zorg. Naast de SP zijn nu ook GroenLinks, PvdA, CDA en de PVV tegen de verplichte marktwerking in de thuiszorg.
SP-fractievoorzitter Agnes Kant is blij met de draai van de Kamer. “Het was een politieke beslissing om de marktwerking in te voeren. Nu erkent de politiek dat dit niet hoeft en ook niet gewenst is.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.