29

Kamer wil ‘beschermhuis’ voor klokkenluiders

Onafhankelijk instituut wordt ondergebracht bij de Ombudsman

Een wetsvoorstel voor het ‘Huis voor Klokkenluiders’ kan morgen rekenen op steun van een Kamermeerderheid. Initiatiefnemer SP-Kamerlid Ronald van Raak wil daarmee een veilige haven bieden voor klokkenluiders. Het instituut zal ondergebracht worden bij de Ombudsman.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het wetsvoorstel kan rekenen op steun van SP, PvdA, GroenLinks, D66, Christenunie, Partij voor de Dieren en de PVV. 

Van Raak: “Het is heel belangrijk dat mensen een plek hebben waar ze misstanden veilig kunnen melden. […] Het is het eerste in zijn soort in de hele wereld, in de stijl van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. We moeten de problemen leren kennen, in Nederland heerst een cultuur van niet melden.

Van Raak benadrukt het onafhankelijke karakter. Het instituut krijgt een eigen voorzitter. Zodra klokkenluiders melding bij het instituut doen zullen zij volgens het voorstel juridische en financiële bescherming krijgen. Wanneer het onderzoek loopt mogen klokkenluiders niet ontslagen worden en eventueel aan ander werk geholpen.

Het initiatief kost enkele miljoenen euro’s, maar levert volgens Van Raak ook iets op.

“Het is heel belangrijk voor democratie en rechtsstaat en bedenk maar wat een bezuiniging het zou zijn geweest als we de bouwfraude hadden kunnen voorkomen.

NRC: ‘Huis voor Klokkenluiders’ ondergebracht bij Ombudsman

cc-foto: Frederik de Buck

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)