116

Kamer wil Deetman horen over castraties rk-kerk

NRC: Internaten castreerden jongens om 'homo-gedrag' ... Bij zeker een jongen gebeurde dit zelfs na misbruik door een pater ... Commissie Deetman verzweeg deze zaken en de betrokkenheid van KVP-premier Marijnen

UPDATE De Tweede Kamer wil een hoorzitting houden over de berichten dat de rooms-katholieke kerk in de jaren ’50 minderjarigen heeft gecastreerd. Dat heeft PvdA-Kamerlid Khadija Arib zaterdag gezegd. Volgens haar willen de betrokken Kamerleden proberen op korte termijn Wim Deetman aan de tand voelen. Hij leidde een commissie die seksueel misbruik binnen de kerk onderzocht en naar nu blijkt niet heeft gerapporteerd over deze gevallen.
Arib en haar collega-parlementariërs hopen zo’n hoorzitting al komende week te beleggen, zo meldt Trouw.

Eerder

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk zijn in de jaren vijftig minderjarige jongens gecastreerd, schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Daarmee moesten ze van hun “homoseksuele gedrag” afgeholpen worden. In zeker één geval gaat het om een jongen die seksueel misbruikt was door broeders in een katholiek internaat.

Tijdens haar onderzoek heeft NRC Handelsblad aanwijzingen gevonden voor nog eens tien gevallen. De commissie-Deetman, die in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk het kindermisbruik binnen de Kerk onderzocht, werd over de castraties schriftelijk geïnformeerd, maar vermeldde het niet in haar eindrapport.

Informatie over de castratie is niet het enige dat ontbreekt in het eindrapport van de commissie. Deetman nam ook gevoelige informatie over Vic Marijnen, politicus van de Katholieke Volkspartij (KVP) niet op. Marijnen – minister vanaf 1959, premier in 1963 – was tot 1959 bestuursvoorzitter van het internaat waar Henk Heithuis en tientallen andere pupillen zijn misbruikt. Uit een vertrouwelijk feitenverslag van de commissie-Deetman blijkt dat in archieven is ontdekt dat Marijnen zich in 1958 ingespannen heeft om veroordeelde ontuchtige broeders van hun celstraf af te helpen. In notulen van de broeders staat: “Marijnen heeft een weg gezocht, maar op advies van de Bisschop is het gratieverzoek ingetrokken”.

Meer bij NRC: Jongens binnen R-K-kerk gecastreerd wegens homoseksueel gedrag

Trouw: Kamer wil hoorzitting met Deetman over berichten castratie jongens

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)