8

Kamer wil dat Haagse ambassade Eritrea gesloten wordt wegens afpersing

De vier coalitiepartijen willen dat het kabinet de ambassade van Eritrea sluit, schrijft NRC:

De coalitiepartijen willen de ambassade sluiten omdat de Eritrese autoriteiten nog steeds Eritreeërs dwingen om geld af te dragen aan het regime in het thuisland. Dat bleek afgelopen september uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse regering gaf toen al aan op te willen treden, maar dat hiervoor aangiftes nodig zijn. Inmiddels zouden er meerdere aangiftes zijn gedaan.

Het onderzoeksprogramma Argos (van BNNVARA, VPRO en Human) onthult zaterdag hoe de afpersing in de praktijk er aan toe gaat. Een asielzoeker bezocht de ambassade voor een document en sprak met het hoofd van de Eritrese ambassade, Solomon Mehari. De diplomaat stelt dat hij geen document kan verstrekken als de asielzoeker niet eerst een spijtbetuigingsformulier ondertekent, schrijft Argos. “Daarmee accepteert de vluchteling een onbekende straf voor het feit dat hij gevlucht is uit Eritrea. Ook stelt Mehari als voorwaarde dat de asielzoeker eerst de achterstallige 2%-belasting dient te betalen. Het gaat om een aanzienlijk bedrag, omdat de asielzoeker de afgelopen jaren deze ‘belasting’ niet heeft betaald.”

Argos zendt zaterdag het heimelijk opgenomen gesprek uit maar publiceert reeds een voorproef:

Asielzoeker: Hier staat: ‘Ik ben bereid om de juiste straf te ontvangen voor mijn fouten en mijn verklaring te ondertekenen.’ Daarom vraag ik meer tijd van jou om dit te laten bezinken. Je begrijpt wat ik bedoel, toch?

Mehari: Nee, ik begrijp het anders. Wij denken dat de regering het voor je eigen bestwil heeft opgesteld.

Asielzoeker: Ik zal daarover nadenken. Want er staat: Ik ben bereid om de juiste straf te ontvangen! Hoe de straf eruit ziet is niet eens bekend. Het zou ook iemands doodvonnis kunnen betekenen.

Mehari: Ieder mens heeft een geweten en als een persoon een fout heeft gemaakt, zal hij niet kunnen ontkennen.

Asielzoeker: Bijna de hele Eritrese bevolking is aan het vluchten. Ik heb niet iets anders gedaan dan de anderen. Kan mijn document worden bewerkt terwijl ik hierover nadenk?

Mehari: Nee, dat kan niet. Dat komt niet van mij. Ik vertel je de algemene voorwaarden. Iedereen die het land is uitgegaan moet eerst dit ondertekenen. Daar is geen weg omheen. Daarna kunnen we onze dienst verlenen.

Asielzoeker: Maar ik heb mijn document nodig.

Mehari: Nee.

Asielzoeker: Binnenkort is kerst. Ik wil bij mijn kinderen kunnen zijn.
Ook als ik alles betaal, alleen dit spijtbetuigingsformulier niet teken…

Mehari: Nee.

Asielzoeker: Geef je dan geen document aan mij?

Mehari: Eerst moet jij ondertekenen en daarna vragen wij andere dingen van jou.

Asielzoeker: Iedereen die een dienstverlening wil, moet deze weg gaan?

Mehari: En dan krijg je een speciale kaart.

Asielzoeker: Moet ik die 2% eigenlijk in één keer betalen? Ik bedoel Ik heb nu 4-5 jaar gewerkt. En als je geen geld op je rekening hebt, is het lastig.

Mehari: Luister, je hebt het zelf zolang opgespaard.

Asielzoeker: Ik heb gehoord dat het vrijwillig zou zijn.

Mehari: Dat is ook vrijwillig! Als er hier in Holland 10.000 Eritreeërs wonen en als de helft betaalt, gaan we de andere helft niet thuis bezoeken om het in te nemen. Maar als iemand iets van het land vraagt, moet degene doen, wat die moet doen. Zullen we nu hier afsluiten?

Asielzoeker: Nou, het zou toch ook in termijnen betaald kunnen worden?

Mehari: Zoiets bestaat niet. Vandaag is donderdag. Neem het weekend daarbij om tot een besluit komen.

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken (VVD) wil eerst Argos zelf horen voordat hij een besluit neemt. Sluiting is alleen mogelijk als er harde bewijzen zijn, stelde hij in de Kamer.

Beeld: Google Streetview

Geef een reactie

Laatste reacties (8)