Laatste update 10:26
41

Kamer wil dat minister Armeense genocide-herdenking bijwoont

De Kamer heeft een nieuwe stap genomen om de massamoord die Turkije begin vorige eeuw heeft uitgevoerd op Armeniërs te erkennen als genocide. Zo’n stap wordt door Turkije meestal beantwoord met een woedende reactie. Een Kamermeerderheid wil dat Nederland in april een minister afvaardigt naar de officiële herdenking in Armenië van de gruweldaden, schrijft Trouw:

Door een minister naar de plechtigheid in Jerevan te sturen, zal Nederland in Europees verband voorop gaan lopen bij herdenking van de genocide. Bij de honderdjarige herdenking in 2015 was de Franse president François Hollande als enige West-Europese leider aanwezig. Frankrijk herbergt een omvangrijke Armeense gemeenschap en erkent ook de genocide expliciet. Verder waren er twee jaar geleden vooral leiders aanwezig van oosters-orthodoxe landen zoals Servië, Cyprus en Rusland.

Joël Voordewind van de ChristenUnie wilde hiertoe deze week al een motie indienen maar dat liep mis door het plotselinge opstappen van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken. De motie wordt nu mogelijk volgende week behandeld.

De Kamer wil de massamoord ook erkennen als genocide maar eist vooralsnog niet dat het kabinet die kwalificatie overneemt. Het kabinet mag blijven spreken van ‘de kwestie van de genocide’.

cc-foto: Stefan

Geef een reactie

Laatste reacties (41)